obezbeđene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa

Đedović Handanović: Počinjemo dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru

SrbijaVesti

1.12.2023 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Đedović Handanović: Počinjemo dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru Đedović Handanović: Počinjemo dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, nakon razgovara sa kopredsedavajućim Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, ministrom... Đedović Handanović: Počinjemo dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, nakon razgovara sa kopredsedavajućim Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, ministrom rada te zemlje Sahilom Babajevim, da Srbija otpočinje dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru.

Ona je rekla da su odnosi dve države i naroda na visokom nivou zahvaljujući tradicionalnom uvažavanju i obostranom poštovanju teritorijalnog suvereniteta, saopštilo je ministarstvo, prenosi Beta.

„Azerbejdžan je naš strateški partner u energetskom sektoru, dok potpisanim Memorandumom o razumevanju između resornih ministarstava u Bakuu pre dve nedelje, produbljujemo saradnju u oblasti energetike i potvrđujemo nameru da dugoročno sarađujemo“, kazala je ona nakon sastanka sa Babajevim u Beogradu.

Đedović je podsetila da su obezbeđene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

„Očekujemo da ćemo od 2027. utrostručiti količine gasa iz ove zemlje, čime će Azerbejdžan postati važan dobavljač gasa i dugoročni partner Srbije, a mi tranzitna zemlja za azerbejdžanski gas za koji tražnja u Evropi značajno raste“, dodala je ministarka.

Ocenila je da potpisani Memorandum u Bakuu otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Đedović je rekla da geografski položaj između istoka i zapada Srbiji obezbeđuje značajnu tranzitnu ulogu za snabdevanje gasom i električnom energijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...