Ministarstvo smatra da je potreban najširi konsenzus

Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike

SrbijaU fokusuVesti

17.6.2022 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je u petak da će strateški dokumenti o izvorima energije i energetskom miksu biti doneti posle široke javne... Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je u petak da će strateški dokumenti o izvorima energije i energetskom miksu biti doneti posle široke javne rasprave.

„Kako će izgledati energetski miks u narednim decenijama biće utvrđeno strateškim dokumentima koji će proći široku javnu raspravu, jer je proces energetske tranzicije pitanje koje se tiče svih građana i zahteva najširi konsenzus“, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Ministarstvo je, povodom različitih inicijativa koje se pominju u javnosti o sprovođenju stručnih rasprava u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora u Srbiji, podsetilo da je prošle godine stvoren temelj za taj proces usvajanjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, uključujući prvi, poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i da je usvojen i značajan broj podzakonskih akata.

U toku je, kako je navedeno, izrada najvažnijih strateških dokumenata u oblasti energetike, integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine.

U okviru tih dokumenata se razmatraju i različiti scenariji energetske tranzicije i ciljevi u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije (OIE) i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, navelo je ministarstvo.

U procesu izrade integrisanog nacionalnog plana razmatraju se različiti scenariji razvoja energetskog sektora koji, između ostalog, uključuju i scenarije sa nuklearnom energijom.

Kroz proces izrade strateških dokumenata analiziraće se, kako je navedeno, kako da Srbija bude energetski bezbedna, a težište u procesu energetske tranzicije biće pre svega na korišćenju potencijala OIE i povećanju energetske efikasnosti.

„Svi scenariji biće stavljeni na javnu raspravu kako bi se čuli predlozi i sugestije svih, uključujući privredu, univerzitete, civilni sektor i građane“, navelo je ministarstvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...