Energetska efikasnost kao nacionalni cilj

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo 100 miliona evra za projekte u 2022. godini

InvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

24.5.2021 16:31 Autor: Julijana Vincan 0

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo 100 miliona evra za projekte u 2022. godini Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo 100 miliona evra za projekte u 2022. godini
Iz Niša se kreće u realizaciju najvećeg projekta za podizanje energetske efikasnosti i mnogo veće korišćenje obnovljivih izvora, najavila je u ovom gradu potpredsednica... Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo 100 miliona evra za projekte u 2022. godini

Iz Niša se kreće u realizaciju najvećeg projekta za podizanje energetske efikasnosti i mnogo veće korišćenje obnovljivih izvora, najavila je u ovom gradu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na sastanku sa načelnicima upravnih okruga u Srbiji.

Tema sastanka bila je primena novih zakona iz delokruga rudarstva i energetike, pre svega Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o korišćenju obnoljivih izvora energije i realizaciji projekata u ovoj oblasti.

„Sada pravimo rang-listu, a nakon toga je ogroman posao na opštinama i gradovima, da relativno brzo, sredinom juna, raspišu javne pozive za privredne subjekte koji će se baviti zamenom stolarije, a zatim i drugi javni poziv ka građanima koji žele da učestvuju. Podsećam, 50 odsto plaća država sa opštinom, a 50 procenata domaćinstvo. Naše projekcije kažu da prve ugovore možemo imati krajem jula i početkom avgusta, a da do kraja godine vidimo određene rezultate – zamenjene prozore, izolaciju“, izjavila je Mihajlović.

Nakon toga, kako kaže, sledi masovnija realizacija i razgovori sa međunarodnim institucijama, jer se, kako navodi, radi o nacionalnom cilju za čiju će realizaciju sledeće godine da bude opredeljeno minimum 100 miliona evra.

„Pričali smo i o korišćenju solarnih panela, pojednostavili smo zakon i sada u četiri koraka možete postaviti panel. To nije samo pitanje nižeg računa, već pitanje zelene energije i očuvanja životne sredine. Naša vizija je da do 2050. godine imamo 50 odsto energije proizvedene iz zelene energije, da pokažemo da smo jaki i sposobni da sprovedemo ovako važne projekte koji će dati rezulat na nivou cele Srbije”, naglasila je ona.

Kućica ispod novčanice od 10 evra
Foto: Pixabay.com

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je da je ovo važna tema za sve lokalne samouprave i da se razgovaralo o primeni zakona i kako da ih lokalne samouprave efikasno sprovedu na terenu. 

„Grad Niš je aplicirao za projekat zamene stolarije i sređivanje fasada, a Ministarstvo nam je odobrilo i dva značajna projekta – za projekte energetske efikasnosti za jednu osnovnu i jednu srednju školu. Ono o čemu ćemo razgovarati u narednim danima su mogućnosti korišćenja geotermalne energije, imajući u vidu Nišku banju i potencijale ovog kraja”, navodi Sotirovski.

Da podsetimo, prijave za subvencije za finansijsku pomoć građanima za zamenu stolarije ili kupovinu novih ložišta već su počele. Neke opštine su se već prijavile na konkurs, a kako rok za lokalne samouprave lagano ističe, na red dolaze građani.

Naime, resorno ministarstvo nedavno je raspisalo konkurs za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Poziv se odnosi isključivo na jedinice lokalne samouprave, i traje do 21. maja. Svaka opština može da dobije po 10 miliona evra, ali imajući u vidu da je ovo pilot projekat, prema najavama iz Ministarstva rudarstva i energetike, u narednim fazama sredstva bi trebalo da budu daleko veća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...