uprkos boljim uslovima koji se nude

Mladi ne žele da rade u turizmu, najviše nedostaju kuvari

EUPoslovanjeRegionSrbijaU fokusuVesti

18.7.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Mladi ne žele da rade u turizmu, najviše nedostaju kuvari Mladi ne žele da rade u turizmu, najviše nedostaju kuvari
Turizam je na dobrom putu da ponovi pa i nadmaši rekorde iz 2019. godine. Da dobro ponekad prati loše, govori činjenica da u turizmu... Mladi ne žele da rade u turizmu, najviše nedostaju kuvari

Turizam je na dobrom putu da ponovi pa i nadmaši rekorde iz 2019. godine. Da dobro ponekad prati loše, govori činjenica da u turizmu i ugostiteljstvu uskoro neće imati ko da radi. Prekaljeni profesionalci otišili su u inostranstvo, a mladima ni veća plata od prosečne nije dovoljan motiv.

Tokom korone mnogi su napustili turistički sektor uvidevši njegovu ranjivost prilikom svake vanredne okolnosti. Reč je o profesionalcima koji su se godinama kalili u toj branši. Oni sada nisu spremni da se vrate na stari posao, a mnogi su odlučili da odu u inostranstvo. I takvih je više destina hiljada, piše RTS.

„Ljudi iz Beograda tokom sezone odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru, ljudi iz Hrvatske odlaze u Austriju i Nemačku, ljudi iz Nemačke idu u Švedsku, ljudi iz Švedeske odlaze u Ameriku i tu se pravi jedan veliki krug. Došli su neki novi klinci, neka nova deca koja nemaju lojalnost, nemaju osećaj za ugostiteljstvo i sada imamo zaista veliki problem koji je korona samo ubrzala“, istakao je Aleksandar Vasiljević iz beogradskog Hotela Hilton.

Hoteli i restorani su spremni da zaposle mlade čim izađu iz školskih klupa uz platu koja je veća od prosečne u Srbiji, ali ni to im nije dovoljan motiv da se zaposle, piše RTS.

„Nekada je praktično jedan od najlepših poslova bio raditi u turističkoj agenciji, u rentakaru, u avio-saobraćaju. To jednostavno danas za mlade nisu atraktivni poslovi, oni idu u neke druge delatnosti“, ocenio je Mirko Bauk iz agencije Odeon World Travel.

Nedovoljno i stranih radnika

Naši restorani sada zapošljavaju radnike iz inostranstva, Pakistana, Indije, Turske, Egipta, sa Kube, ali ni njih nema dovoljno.

„Ljudi rade mnogo više sati nego inače, rade u više sektora, mnogo više poslova imaju nego što bi trebalo i samim tim imamo problem, s obzirom da to nije osnova koju bi svaki ugostiteljski objekat trebalo da ima. Gosti to primećuju, imali smo i dosta primedbi u tom segmentu, ali prosto ne možemo da utičemo na tu situaciju, jer jednostavno, ljudi nema“, rekla je Maja Vardić iz Savske pivnice.

Iako nedostaju svi kadrovi u turizmu i ugostiteljstvu, ipak je potražnja najveća za kuvarima. Kako sada stvari stoje, uskoro će se za njihov prelazak iz restorana u restoran plaćati transferi kao za fudbalere i košarkaše.

  • 025

    18.7.2022 #1 Author

    Cuj ovog, nema lojalnosti ahahahahahahahahahah
    Ne, nego su se u ovoj zemlji dohvatili novaca pa uveli novu podelu poslova u kuhinji – Glavni kuvar i Pomocni kuvar. To necete uciti ni u jednoj kuvarskoj skoli 🙂 radi se prekovremeno ali svakodnevno, a u tako (ne)organizovanoj kuhinji, ja ne bih radio ni za mesecnu platu od milion dinara

    Odgovori

  • VERA

    18.7.2022 #2 Author

    Fale i kuvari i konobari.

    Odgovori

  • goca87

    18.7.2022 #3 Author

    Fizički naporan posao a ne dovoljno plaćen

    Odgovori

  • NINICA

    18.7.2022 #4 Author

    Kuvari u Srbiji su dosta manje plaćeniji u odnosu na inostranstvo.

    Odgovori

  • TATJANA

    18.7.2022 #6 Author

    Sigurno nisu dobri uslovi

    Odgovori

  • COCO

    18.7.2022 #7 Author

    Ne samo da su više plaćeni u inostranstvu, nego su i poštovaniji i cenjeniji!

    Odgovori

  • COCO

    18.7.2022 #8 Author

    Poštovani su kao i lekari, a toga u Srbiji nema!

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.7.2022 #9 Author

    Kad nasi ugostitelji budu dobro placali kuvare i konobare,tada ce ih i zadrzati…

    Odgovori

  • NATI29

    20.7.2022 #10 Author

    Kada ih budu platili koliko i treba ostace ovde

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...