zbog poskupljenja pšenice nemoguće prodavati brašno po dosadašnjoj ceni

Mlinari prinuđeni da smanje isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima

AgrobiznisNovacSrbijaVesti

24.5.2022 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Mlinari prinuđeni da smanje isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima Mlinari prinuđeni da smanje isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima
Udruženje mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“ saopštilo je da će, zbog duga države od 240 miliona dinara za brašno tipa 500, čija... Mlinari prinuđeni da smanje isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima

Udruženje mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“ saopštilo je da će, zbog duga države od 240 miliona dinara za brašno tipa 500, čija je cena zamrznuta, mlinovi biti prinuđeni da trgovinama smanje isporuke tog brašna u manjim pakovanjima do pet kilograma.

„Mlinovi su u februru, martu i aprilu ove godine bili prinuđeni da pšenicu kupuju na tržištu jer je Republička direkcija za robne rezerve nije isporučila po subvencionisanim cenama, a brašno u pakovanjima od kilogram do pet kilograma su prodavali po zamrznutim cenama od 36 do 44 dinara, zavisno od toga kako je kod kog proizvođača zatečeno stanje pre ograničavanja rasta cena u novembru prošle godine“, rekao je danas za Betu direktor tog udruženja Zdravko Šajatović.

Dodao je da zbog rasta cene pšenice na tržištu, koja je sada 42 dinara po kilogramu, više nije moguće prodavati brašno po cenama od 36 do 44 dinara jer je u vreme ograničavanja cene brašna pšenica koštala 23 dinara.

Mlinari, prema njegovim rečma, sada prave velike gubitke u proizvodnji brašna i biće prinuđeni da smanje isporuku mailh pakovanja, do pet kilograma i brašno ponude u većim pakovanjima, od 25 kilograma čija cena nije zamrznuta.

Šajatović je rekao da ni posle više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će platiti dug.

„Minimalna cena brašna, sada kada je cena pšenice dostigla 42 dinara, je 54,6 dinara“, rekao je Šajatović.

„Žitounija“ je, kako je rekao, nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija dostavila veliki broj zahteva i urgencija da u skladu Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz budžeta mlinovima hitno isplate razliku između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene brašna tipa 500 za februar, mart i april, ali bez ikakvog uspeha“, naveo je Šajatović.

Dodao je da će „zbog neodgovornog postupanja nadležnih ministarstava finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi kupe i uskladište odgovarajuće količine pšenice iz ovogodišnjeg roda“.

 • TATJANA

  24.5.2022 #1 Author

  Ko zna kud vodi sve ovo

  Odgovori

 • IVAN

  24.5.2022 #2 Author

  Dal je moguce ovo

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.5.2022 #3 Author

  Sta smo kupili brasna po normalnim cenama,sada cemo videti nove…

  Odgovori

 • VERA

  24.5.2022 #4 Author

  Zar nisu skoro povećavali cene brašna?

  Odgovori

 • TINA

  24.5.2022 #5 Author

  Treba naci adekvatno resenje

  Odgovori

 • DJORDJE1

  25.5.2022 #6 Author

  Nestašica brašna i ostalih osnovnih potrepština, valjda se neće ovako nastaviti.

  Odgovori

 • NINO

  25.5.2022 #7 Author

  Sta li je sledece? Boricemo se za egzisenciju.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  25.5.2022 #8 Author

  Biće opet preterane kupovine brašna

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...