problemi ekonomije EU brinu i srpske privrednike

MMF i PKS o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti

KulturaSrbijaVesti

17.3.2022 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

MMF i PKS o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti MMF i PKS o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti
Delegacija misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju u poseti Srbiji predvodi Jan Кejs Martejn razgovarala je u četvrtak sa predstavnicima Privredne komore Srbije (PКS)... MMF i PKS o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti

Delegacija misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju u poseti Srbiji predvodi Jan Кejs Martejn razgovarala je u četvrtak sa predstavnicima Privredne komore Srbije (PКS) o makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti, investicionom ambijentu i izazovima koji su pred srpskom ekonomijom zbog ukrajinske krize i globalnih poremećaja na tržištima.

Кako je istaknuto na sastanku, problemi sa kojima se suočava ekonomija Evropske unije najviše brinu i privredu Srbije, a to su uvoz i rast cene energenata i drugih sirovina, izvozni poslovi, lanci dobavljača i inflacija, saopštila je PKS.

„Srbija deli sudbinu cele Evrope i evropskih kompanija i veoma je važno da se tačno sagledaju koje oblasti privrede su najugroženije, gde država može da pomogne da se kriza na lakši način prebrodi i šta može da bude alarmantno“, rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PКS Mihailo Vesović.

Na sastanku u PКS razgovarano je i o tome kako se srpska privreda nosi sa trenutnom krizom, kakve se posledice i uticaji očekuju na dosadašnji ubrzani ekonomski razvoj i rast BDP Srbije.

„Misija MMF je prvi put zvanično sa predstavnicima PКS što je veoma važna poruka da žele da čuju i uvažavaju stavove naše privrede u ovom veoma specifičnom trenutku“, istakao je Vesović.

Izvor: Pixabay.com

Savetnik predsednika PКS Milun Trivunac ocenio je da je sa izvozne strane domaća poljoprivreda najviše pogođena sukobom u Ukrajini, jer agrar učestvuje oko trećine u ukupnom srpskom izvozu na rusko tržište.

Ukazao je da kriza u nabavci proizvoda hemijske i naftne industrije može imati veliki uticaj na sektor poljoprivrede, posebno na mala i srednja preduzeća.

„Poskupljenje goriva, jednog od primarnih inputa u poljoprivredi, će imati dalekosežne posledice i uticaj na proizvođačku cenu poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Trivunac i dodao da se u dijalogu sa Vladom Srbije i nadležnim istitucijama traže alternative i održiva rešenja.

Misija MMF-a u poseti je Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom koji je započet u junu prošle godine sa ciljem podrške daljem sprovođenju strukturnih reformi, makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti.

Ovaj savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument – PCI) trajaće do kraja 2023. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku.

Tagovi
MMF PKS VESTI
  • SUNCOKRET

    17.3.2022 #1 Author

    Nažalost se Srbija sve više zadužuje a to će mo tek osetiti.Cilj i jeste da i države i pojedinac budu sve zaduzeniji jer onda mogu da vladaju i državom i pojedincem.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.3.2022 #2 Author

    Daleko smo mi od finansijske stabilnosti…

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.3.2022 #3 Author

    Daleko smo mi od stabilne drzave…

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #4 Author

    Cela ova frka polako dobija epilog koji nije povoljan za nas…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    20.3.2022 #5 Author

    Imaćemo posle aprila jasniju sliku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...