Ukupna zaduženost preduzeća u EU u 2020. godini porasla za petinu

MMF upozorio da 40 odsto korporativnog duga može završiti bankrotom

BankeEUNovacVesti

20.7.2021 12:12 Autor: Miljan Paunović 0

MMF upozorio da 40 odsto korporativnog duga može završiti bankrotom MMF upozorio da 40 odsto korporativnog duga može završiti bankrotom
Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio da bi čak 40 odsto korporativnog duga moglo da se završi bankrotom. Naime, posle skoro godinu i... MMF upozorio da 40 odsto korporativnog duga može završiti bankrotom

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nedavno upozorio da bi čak 40 odsto korporativnog duga moglo da se završi bankrotom. Naime, posle skoro godinu i po dana intenzivne zdravstveno-ekonomske borbe sa Covid-19, situacija i dalje nije sjajna, posebno imajući u vidu nove sojeve virusa.

Ukupna zaduženost preduzeća u Evropskoj uniji u 2020. godini porasla je za petinu, a korona virus je svet zadužio za 281 bilion dolara ili 355 odsto globalnog BDP-a.

Iz banke Goldman Sachs takođe nemaju dobre vesti. Kažu da će talas stečaja u SAD biti gori nego 2008. i 2009. godine, kada je nastupila Svetska ekonomska kriza, prenosi Bankar.me. 

Firme u EU su se tokom proteklog perioda masovno zaduživale, kako bi prebrodile finansijske padove, a posledica toga je učešće korporativnog duga nefinansijskog sektora u BDP-u, sa rastom od devet odsto – na 106 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Sada je goruće pitanje u EU kako rešiti plasmane (NPL) i osposobiti banke za nove pozajmice. Kao rešenja navode se formiranje mreže kompanija za upravljanje problematičnom imovinom (AMC), kao i oslanjanje na jačanje rezervi kapitala i podsticanje prodaje NPL na sekundarnim tržištima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...