Fiskalni rezultat u 2021. godini bolji od očekivanog

MMF: Uspešan završetak drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije

BankeNovacSrbijaVesti

27.6.2022 19:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

MMF: Uspešan završetak drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije MMF: Uspešan završetak drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je 24. juna odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je... MMF: Uspešan završetak drugog razmatranja ekonomskog programa Srbije

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je 24. juna odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI).

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije, prilikom donošenja odluke konstatovano je da Republika Srbija uspešno sprovodi dogovoreni ekonomski program. Ocenjeno je da je Srbija dobro prošla kroz pandemiju korona virusa i da je makrofinansijska stabilnost očuvana uprkos različitim šokovima iz međunarodnog okruženja. Snažan rast realnog bruto domaćeg proizvoda od 7,4 odsto u 2021. doprineo je i padu fiskalnog deficita i smanjenju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu, i u skladu je s povratkom na srednjoročni trend rasta iz perioda pre pandemije. Ocenjeno je i da je fiskalni rezultat u 2021. godini bio bolji od očekivanog, navode iz centralne banke.

Kao i druge ekonomije sveta, i Srbija se suočava sa posledicama sukoba u Ukrajini koje utiču na niži rast globalne ekonomije, povećavaju globalne inflatorne pritiske i stvaraju veliku neizvesnost.

Odbor MMF-a istakao je da su u uslovima novih šokova na globalnom tržištu vlasti u Srbiji brzo reagovale kako bi očuvale finansijsku stabilnost u zemlji, pomogle privredi da bolje posluje u aktuelnim uslovima koje karakterišu međunarodne sankcije i poremećaji u globalnim lancima snabdevanja, kao i na ublažavanju prenošenja visokih globalnih cena primarnih proizvoda na domaće tržište.

„Nosioci politika u Srbiji strateški se bave i pitanjem obezbeđenja sigurne ponude energenata u ovim vanrednim okolnostima i potrebnim srednjoročnim reformama u energetskom sektoru. Adekvatno reagujući na inflatorne pritiske, Narodna banka Srbije je od aprila ove godine tri puta povećala referentnu kamatnu stopu“, ističu iz MMF-a.

Izneta je procena da će zbog nižeg rasta spoljnotrgovinskih partnera i viših svetskih cena primarnih proizvoda, rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2022. godini iznositi oko 3,5 odsto.

Dinari
Foto: Shutterstock

Kako je navedeno u izveštajima koji su razmatrani na Odboru MMF-a, i pored neizvesnog okruženja makrofinansijska stabilnost u Srbiji je očuvana, i zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama srednjoročni izgledi rasta srpske privrede ostaju povoljni.

„Odluka Odbora MMF-a je očekivana i predstavlja još jednu u nizu potvrda kredibiliteta ekonomske politike koju Srbija dosledno sprovodi. Srednjoročnim makroekonomskim okvirom koji MMF procenjuje za Srbiju projektovan je rast od četiri odsto u srednjem roku, inflacija koja je u okvirima cilja Narodne banke Srbije u srednjem roku, kao i održive javne finansije. Projektovano je popravljanje svih fiskalnih parametara, što uključuje i snažno opadajuću putanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu. Projektovan je i kontinuitet visokih kapitalnih investicija, kao i stranih direktnih investicija. To znači da MMF i u aktuelnim uslovima očekuje kontinuitet dobrih politika u Srbiji i očuvanje stabilnosti”, ističe guvernerka Jorgovanka Tabaković.

U pogledu monetarne politike, ocenjeno je da je, reagujući na inflatorne pritiske, Narodna banka Srbije adekvatno pooštravala monetarnu politiku od oktobra 2021. godine, uključujući i povećanja referentne kamatne stope u 2022. godini na nivo od 2,5 odsto. Bazna inflacija se zadržala na znatno nižem nivou od ukupne inflacije, dok su inflaciona očekivanja u srednjem roku i dalje usidrena, čemu je znatno doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa dinara. Ocenjuju da bi trebalo nastaviti s daljim pooštravanjem monetarnih uslova ako to bude bilo potrebno.

Ocenjeno je i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan i likvidan. Pohvaljeno je odlučno reagovanje Narodne banke Srbije u slučaju Sberbanke Srbija, koje je omogućilo da se brzo završi transakcija kojom je ova banka postala deo jake domaće grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti. Na taj način sprečeno je prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sektor i očuvano je poverenje u finansijski sistem.

Odbor MMF-a je istakao da nosioci ekonomske politike u Srbiji treba da nastave sprovođenje planiranih strukturnih reformi, radi obezbeđenja daljeg snažnog, održivog i inkluzivnog rasta.

Kao prioriteti politika za naredni period navode se očuvanje makrofiskalne i finansijske stabilnosti, uz ublažavanje uticaja eksternih šokova.

„Za Narodnu banku Srbije prioriteti su poznati – obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku. U uslovima izraženih izazova iz međunarodnog okruženja, Narodna banka Srbije će nastaviti da pažljivo odmerava i donosi odluke monetarne politike, pri čemu nam fleksibilnost našeg monetarnog okvira, koji smo sami kreirali, omogućava da reagujemo u najkraćem roku. Uprkos dodatnim, i možda najvećim izazovima do sada, očuvali smo punu finansijsku stabilnost, uz visoku kapitalizovanost i likvidnost našeg bankarskog sektora, kao i rekordno nizak nivo problematičnih kredita”, zaključila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

  • VERA

    27.6.2022 #1 Author

    Lepe vesti samo da tako bude do kraja godine i jos bolje.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.6.2022 #2 Author

    Odlično, samo običan čovek baš ne oseti tu uspešnost

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    28.6.2022 #3 Author

    Lepo je što su nam dali dobre ocene ali cela svetska ekonomija ide nizbrdo, pa i mi.

    Odgovori

  • MAJA

    28.6.2022 #4 Author

    Videcemo od tolikih mera koja ce biti poboljsanja

    Odgovori

  • MarijaS

    28.6.2022 #5 Author

    Prica se o poboljsanju a toga nigde nema. Osim cena i goriva

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #6 Author

    Mi to svakako nismo osetili…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...