u konkurenciji od 75 zemalja sveta i više od 170 aplikacija

Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu

BiznisLifestyleSrbijaTurizamU fokusuVesti

2.12.2021 15:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu
Na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo sveta, saopštila je Turistička organizacija... Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svetu

Na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo sveta, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Mokra Gora je izabrana među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja sveta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrednosti.

Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je povodom proglašenja Mokre Gore za jedno od najboljih turističkih sela u svetu, da je Svetska turistička organizacija, dodeljujući tu nagradu, prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

Matić je, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, učestvovala na 24. zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) u Madridu, u okviru koje je Mokroj Gori dodeljena nagrada „Najbolje turističko selo“.

„Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet“, rekla je Matić, preneo je Tanjug.

Dodala je da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj novi život u 21. veku i da, zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Matić je istakla da Srbija ostvaruje odličnu saradnju sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija, koja se ogleda u aktivnom učešću u radu njenih tela, kao i programima i projektima UNWTO, i zahvalila svima koji su glasali za Srbiju i Mokru Goru.

Podsetimo, Svetska turistička organizacija (UNWTO) raspisala je polovinom septembra poziv za izbor najlepšeg sela u nameri da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

Nakon razmatranja predloga nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija odlučila je da Srbiju na navedenom konkursu predstavljaju: Mokra Gora, na predlog Turističke organizacije Užica, Gostilje, na predlog TO Zlatibor i Tršić, na predlog TO Loznica.

  • jelena93

    12.4.2022 #1 Author

    Odlican izbor, zaista je jako lepo mesto.

    Odgovori

  • kaćica

    12.4.2022 #2 Author

    Verujem da ce mnogo turista dolaziti.

    Odgovori

  • NINICA

    18.8.2022 #3 Author

    Jako lepo mesto!

    Odgovori

  • DASHA

    4.6.2023 #4 Author

    Lepa jeste, i vrv jedno od nasih najlepsih sela te vrste,….ali na svetu?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...