U okviru poslednjeg konkursa novac dobilo 57 zadruga

Zadruge mogu da računaju na novi krug bespovratnih sredstava

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

8.11.2021 09:23 Autor: Marija Jovanović 1

Zadruge mogu da računaju na novi krug bespovratnih sredstava Zadruge mogu da računaju na novi krug bespovratnih sredstava
Program podrške zadrugarstvu ubrzo će biti nastavljen, najavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. On je za Televiziju Vojvodina rekao da su sredstva za... Zadruge mogu da računaju na novi krug bespovratnih sredstava

Program podrške zadrugarstvu ubrzo će biti nastavljen, najavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. On je za Televiziju Vojvodina rekao da su sredstva za te namene izdvojena u budžetu za narednu godinu.

„Od januara, pošto su sredstva u budžetu ponovo odvojena. I ovo je dobra vest za zadrugare Srbije, mogu ponovo da konkurišu“, rekao je Krkobabić u emisiji „Brazda“.

“Do sada su dodeljena sredstva za 152 zadruge koje su dobile 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca. To je direktna pomoć za 6.120 porodica ili više od 30.000 stanovnika sela u Srbiji”, kazao je za Biznis.rs analitičar i član Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan.

U Srbiji postoji oko 2.500 zadruga, dok je za tri i po godine, od kada je počela akcija „500 zadruga u 500 sela“, osnovano novih 988 zadruga.

„Zadruge su fabrike pod otvorenim nebom. One su u selima, a proizvodnja je na njivama. Do pokretanja akcije, Srbija je bila država u kojoj se godišnje gasilo po 100 zadruga. Ova akcija vratila je zadružni duh u našu zemlju”, ocenio je Gulan.

U poslednjem krugu konkursa, bespovratna sredstva, u iznosu od pola miliona dinara, dodeljena su za ukupno 57 zadruga. Novac je dobilo 18 starih i to do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, za čije projekte su dodeljena sredstva u visini do 7,5.

Na taj način svoje poslovanje će unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, šest stočarskih, po četiri povrtarske, vinogradske i pčelarske, jedna koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja i po jedna turistička i socijalna zadruga.

Za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga ove godine je izdvojeno 500 miliona dinara.

  • MIŠKOVIĆ

    1.6.2022 #1 Author

    treba ulagati u selo, zadruge imamo odlične proizvode

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...