Zbog zabrinutosti za nivo duga

Moody’s smanjio na negativne izglede za kineske državne obveznice

SvetVesti

5.12.2023 10:10 Autor: Vladimir Jokanović 1

Moody’s smanjio na negativne izglede za kineske državne obveznice Moody’s smanjio na negativne izglede za kineske državne obveznice
Moody’s Investors Service smanjio je izglede za kineske državne obveznice na negativne, naglašavajući produbljivanje globalne zabrinutosti u vezi sa nivoom duga u drugoj po... Moody’s smanjio na negativne izglede za kineske državne obveznice

Moody’s Investors Service smanjio je izglede za kineske državne obveznice na negativne, naglašavajući produbljivanje globalne zabrinutosti u vezi sa nivoom duga u drugoj po veličini ekonomiji sveta.

Moody’s je smanjio izglede sa stabilnih na negativne, dok je zadržao dugoročni rejting državnih obveznica A1, navedeno je u saopštenju, prenosi Bloomberg. Upotreba fiskalnih stimulansa u Kini za podršku lokalnim vlastima i njen spiralni pad vrednosti imovine predstavlja rizik za nacionalnu ekonomiju, ocenjuje agencija Moody’s.

Promena u vrednovanju dolazi sa sve dubljim padom kineske imovine i pomeranju ka fiskalnim stimulancima, pri čemu Peking povećava svoje zaduživanje kao glavnu meru jačanja svoje ekonomije, To je izazvalo zabrinutost zbog nivoa državnog duga, a Peking je ove godine na putu ka rekordnom izdavanju obveznica.

Kina se okreće dodatnom zaduživanju kako bi podstakla ekonomiju. Kineska ekonomija borila se da uhvati zamah ove godine nakon što se pokazalo da je oporavak od restriktivne politike nulte tolerancije tokom pandemije korona virusa slabiji nego što se očekivalo.

Kineski predsednik Si Đinping signalizirao je u oktobru da se oštro usporavanje rasta i dugotrajni deflatorni rizici neće tolerisati, jer je vlada povećala svoj glavni budžetski deficit najviše u poslednje tri decenije. Sa 3,8 odsto deficita u odnosu na BDP u tekućoj godini, Kina je prešla granicu od tri odsto koje se dugo pridržavala.

Ranije ove godine agencija Fitch Ratings nagovestila je da bi mogla da preispita kineski suvereni kreditni rejting A+, ali je nedavno potvrdila takav rejting sa stabilnim izgledima. S&P Global Ratings zadržao je rejting Kine takođe na A+ sa stabilnim izgledima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...