Novi ministar finansija najavio mere za podsticanje ekonomije

Kina ubrzava izdavanje državnih obveznica

NovacSvet

6.11.2023 09:58 Autor: Vladimir Jokanović 2

Kina ubrzava izdavanje državnih obveznica Kina ubrzava izdavanje državnih obveznica
Kina će ubrzati izdavanje i korišćenje državnih obveznica rekao je novi ministar finansija Lan Foan. Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija stalno će promovisati rešavanje... Kina ubrzava izdavanje državnih obveznica

Kina će ubrzati izdavanje i korišćenje državnih obveznica rekao je novi ministar finansija Lan Foan. Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija stalno će promovisati rešavanje rizika duga lokalnih vlasti i pojačati napore da se bolje iskoristi uloga specijalnih obveznica za podsticanje ekonomije.

„Ministarstvo finansija nastaviće da sprovodi proaktivnu fiskalnu politiku, fokusirajući se na poboljšanje efikasnosti i veću efektivnost fiskalne politike“, u uslovima „složene domaće i međunarodne situacije“, rekao je Lan, prenosi Reuters, pozivajući se na kinesku agenciju Sinhua.

Nove kvote duga lokalne samouprave za 2024. godinu izdate su unapred kako bi se razumno osigurale lokalne potrebe za finansiranjem, naveo je ministar. Lan, sa malo iskustva u centralnoj vladi, imenovan je prošlog meseca za ministra finansija, u vreme kada vlada pojačava fiskalne podsticanje.


Lan je nasledio Liu Kuna koji je na toj funkciji bio od 2018. godine. Novi ministar bio je pre toga šef stranke u severnoj provinciji Šansi. Do njegovog imenovanje došlo je dok se centralna vlada oslanja na dug i državnju potrošnju.

Najviše kinesko parlamentarno telo odobrilo je prošlog meseca izdavanje državnih obveznica u četvrtom kvartalu u vrednosti 137 milijardi dolara za finansiranje obnove područja pogođenih poplavama. Kineska ekonomija rasla je u trećem kvartalu brže od očekivanja, što je poboljšalo izglede da vlada ispuni ovogodišnji cilj rasta privrede za pet odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *