Gutereš poziva na demilitarizaciju nuklearne elektrane

Moskva žali što IAEA ne navodi ko granatira Zaporožje

SvetVesti

7.9.2022 10:45 Autor: Vladimir Jokanović 1

Moskva žali što IAEA ne navodi ko granatira Zaporožje Moskva žali što IAEA ne navodi ko granatira Zaporožje
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozvao je Rusiju i Ukrajinu da se dogovore o uspostavljanju demilitarizovane zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.... Moskva žali što IAEA ne navodi ko granatira Zaporožje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozvao je Rusiju i Ukrajinu da se dogovore o uspostavljanju demilitarizovane zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje. „Kao prvi korak, ruske i ukrajinske snage ne smeju da se upuštaju u vojne aktivnosti u blizini ove lokacije“, rekao je Gutereš u obraćanju Savetu bezbednosti UN.


On je rekao da se kao drugi korak mora definisati demilitarizovana zona. „To se posebno odnosi na obavezu ruskih snaga da u potpunosti povuku ljudstvo i opremu iz te zone, kao i obavezu ukrajinske strane da neće da ulazi u to područje“, naveo je Gutereš, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čija misija je prošle nedelje posetila nuklearnu elektranu, pozvala je Rusiju i Ukrajinu da uspostave „zonu nuklearne bezbednosti“ oko elektrane Zaporožje tokom sve većeg rizika da bi borbe mogle da izazovu nuklearnu katastrofu.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja izrazio je žaljenje što u izveštaju IAEA nije navedeno ko bombarduje nuklearku u Zaporožju. Nebenzja je ocenio da izveštaj koji je SB UN predstavio šef IAEA Rafael Grosi (Rafael Grossi) ipak predstavlja potvrdu da jedina opasnost po bezbednost dolazi od granatiranja i sabotaže ukrajinskih snaga.

U izveštaju misije IAEA navedeno je da „granatiranje na licu mesta i u njegovoj blizini treba odmah prekinuti kako bi se izbegla bilo kakva dalja oštećenja elektrane i pratećih objekata, radi bezbednosti operativnog osoblja“. IAEA je navela da je elektrana nekoliko sati ostala bez struje zbog vojnih aktivnosti u toj oblasti.

IAEA je upozorila da je ukrajinsko osoblje koje upravlja elektranom pod ruskom vojnom okupacijom „pod stalnim velikim stresom i pritiskom, posebno s ograničenim brojem raspoloživih kadrova što povećava šanse ljudske greške s implikacijama za nuklearnu bezbednost“.

  • GOCA BG

    8.9.2022 #1 Author

    Mislim da su obe strane jako svesne posledica ako se zaigraju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...