novi ciklus podrške

Na koje iznose preduzetnici mogu da računaju od države?

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

5.2.2022 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Na koje iznose preduzetnici mogu da računaju od države? Na koje iznose preduzetnici mogu da računaju od države?
Ministarstvo privrede pokrenulo je novi ciklus podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, i za sada su raspisana tri poziva – za početnike u poslovanju,... Na koje iznose preduzetnici mogu da računaju od države?

Ministarstvo privrede pokrenulo je novi ciklus podrške mikro, malim i srednjim preduzećima, i za sada su raspisana tri poziva – za početnike u poslovanju, žene preduzetnice i mlade, i za razvojne programe.

Najavili su da će uskoro biti raspisani i konkursi za program za nabavku opreme i po prvi put, program investicionih kredita.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je za javni servis Srbije o tome ko može da se prijavi, pod kojim uslovima i na koje iznose preduzetnici mogu da računaju.

Prva ciljna grupa su oni koji su najslabiji, oni kojima je podrška najpotrebnija, a to su početnici u poslovanju.

„Kod njih smo opredelili 150 miliona dinara samo za ovaj deo bespovratnih sredstava. Uslovi su identični kao što su bili i uslovi prošle godine. Dakle, 30 odsto odnosno 40 procenata iznose bespovratna sredstva zavisno od toga gde je lociran privredni subjekt“, rekla je ona za RTS.

Pored ovog programa, od prošle godine, na inicijativu ministarke privrede pokrenut je program koji je posebno usmeren na žene preduzetnice i na mlade do 35 godina.

To je važno da naglasimo, kaže Obradović Jovanović, da žene ne moraju da budu do 35 godina, zbog naslova programa ponekad ima malo zabune.

Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede svoje druge programe bazira, pre svega, na podršci preduzećima koja se bave proizvodnjom, prerađivačkoj industriji, dok su ovi programi otvoreni za početnike i iz sektora usluga i iz veoma širokog dijapazona delatnosti.

Treći program koji smo raspisali u ovom paketu je razvojni program i to je program koji je usmeren ovom drugom delu privrede, znači oni koji su stariji malo, posluju znači duže na tržištu i on je usmeren na podršku za investicije, dodala je ona.

Foto: Pixabay.com

„Kada kažem investicije, mislim na nabavku nove proizvodne opreme, mislimo na ulaganje na izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i ono što bih posebno naglasila, sredstva ovog programa mogu da se koriste i za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno uvođenja alternativnih oblika proizvodnje električne energije – konkretno solarnih panela što se pokazalo prošle godine kao veoma interesantno“, istakla je Obradović Jovanović.

Odgovarajući na pitanje kada se očekuje raspisivanje drugih programa među kojima i program za nabavku opreme, koji je za privrednike najatraktivniji, Katarina Obradović Jovanović kaže da se trude da uvek raspisuju programe u isto vreme i da imaju godišnje cikluse tako da privrednici mogu da računaju na stabilnu podršku, prvo za započinjanje a kasnije za razvoj poslovanja.

Pomoćnica ministarke privrede kaže da je u ovoj godini ukupno iz budžeta Ministarstva privrede za programe podrške preduzetništvu opredeljeno dve i po milijarde dinara, što su zapravo sredstva koja se koriste za ovaj bespovratni deo.

„Imajući u vidu da su svi naši programi kombinacija bespovratnih sredstava i kreditne podrške bilo Fonda za razvoj ili banaka, najmanje četiri puta će biti veći iznos ukupnih investicija odnosno vrednosti projekata koje ćemo moći da podržimo. Pored toga, za novi program investicionih kredita koji ćemo realizovati sa EIB planirano je dodatnih 90 miliona evra koji će biti na raspolaganju u prvim mesecima 2022. godine i koji za sada treba da ponude privrednicima ono što je jako retko na tržištu, a to su zapravo investicioni krediti sa ročnošću do 12 godina i sa povoljnim kamatnim stopama“, objasnila je ona.

„I pored toga, kao što sam spomenula za program opreme ove godine ćemo imati još 10 miliona evra iz bespovratnih sredstava EU tako da će program opreme ove godine biti najveći do sada“, zaključila je Katarina Obradović Jovanović.

 • TASIJA27

  6.2.2022 #1 Author

  Ovo je izgleda pravo vreme da se nesto otvori, gde god da se okrenes samo neke pare dobijas, a vecito si bez para. Ironija

  Odgovori

 • VILENJAK

  6.2.2022 #2 Author

  Opet kredit….sa skrivenim stavkama koje će se preduzetnicima obiti o’ glavu…

  Odgovori

 • Anonimni

  7.2.2022 #3 Author

  Dobro je sto se pomaze privredi

  Odgovori

 • Dragana

  7.2.2022 #4 Author

  Dobro je sto se pomaze privredi

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.2.2022 #5 Author

  Svaka pomoc je dobrodosla svakako.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...