Evo šta je sve potrebno pripremiti pre putovanja

Na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku i Grčku

BiznisRegionTurizamVesti

2.7.2021 09:12 Autor: Julijana Vincan

Na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku i Grčku Na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku i Grčku
Državljani Srbije od 1. jula više ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a novi propisi za ulazak biće na snazi najmanje do... Na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku i Grčku

Državljani Srbije od 1. jula više ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a novi propisi za ulazak biće na snazi najmanje do 15. jula, objavljeno je na zvaničnom sajtu Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske. Prema toj odluci, građani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska koji su propisani za državljane trećih zemalja.

Ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji su preležali Covid-19 u periodu od 11 dana do šest meseci pre ulaska u Hrvatsku. Preležana infekcija dokazuje se pozitivnim PCR ili antigenskim testom, a priznaje se i lekarsko uverenje o preležanom korona virusu.

Na ovom linku saznajte koji su uslovi za ulazak u koju od više od 40 zemalja za građane Srbije.

Građani Srbije koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o preležanoj infekciji mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko prilože negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati. Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze pokazivanja negativnog rezultata testa ili samoizolacije, ukoliko roditelji ili staratelji ispunjavaju uslove za ulazak u Hrvatsku.

Podsetimo, državljani Srbije u periodu od 25. juna do 1. jula mogli su da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, odnosno ulazak je bio omogućen pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Nove restriktivne mere i za putovanja unutar Grčke

Vlada Grčke uvela je nove mere za putovanja unutar zemlje, koja podrazumevaju određene restrikcije za odlazak na ostrva. Od 5. jula za putovanja na ostrva za odrasle će biti potrebno:

  1. sertifikat o vakcinaciji ili o preležanom kovidu
  2. negativan PCR test u roku u poslednjih 72 sata
  3. negativni rezulat brzog testa u poslednjih 48 sati

Za decu od 12 do 17 godina je potreban bilo koji dokaz, uključujući i onaj iz samoevaluacije. Deca mlađa od 12 godina mogu slobodno da putuju, odnosno ne moraju da prilažu nikakve dokaze. Na povratku sa ostrva preporučuje se samoprocena za svu decu mlađu od 12 godina.

Od ovih mera izuzeta su ostrva: Evia, Lefkada i Salamina, gde je moguće putovanje u poslovne svrhe pod određenim uslovima samo uz samoprocenu simptoma. Ove mere usvojene su nakon sastanka eksperata grčkog Ministarstva zdravlja. Grčke vlasti ranije su objavile da je u zemlji u poslednjih 24 sata zabeležen 761 novi slučaj zaraze, kao i četiri smrtna slučaja.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...