indeksi završili pozitivno tek pred zatvaranje berze

Na Wall Streetu cene deonica u blagom porastu

BerzaNovacSvetVesti

25.1.2022 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Na Wall Streetu cene deonica u blagom porastu Na Wall Streetu cene deonica u blagom porastu
Na Wall Streetu su tokom poslednjeg trgovačkog dana cene deonica blago porasle, nakon višednevnog pada, a trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju sednicu čelnika... Na Wall Streetu cene deonica u blagom porastu

Na Wall Streetu su tokom poslednjeg trgovačkog dana cene deonica blago porasle, nakon višednevnog pada, a trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju sednicu čelnika američke centralne banke i njihove poruke o kamatnim stopama.

Dow Jones ojačao je 0,29 odsto na 34.364 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 4.410 poena, a Nasdaq indeks 0,63 odsto na 13.855 bodova.

Većinu dana indeksi su proveli u negativnom području, da bi u pozitivnom završili tek pred zatvaranje berze, prenosi crnogorska agencija Mina.

U jednom trenutku S&P 500 indeks našao se nadomak područja korekcije, odnosno gotovo deset odsto ispod svoje prethodne rekordne vrednosti.

Nesigurnost na tržištu posledica je neizvesnosti uoči dvodnevne sednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (FED), koja se završava u utorak, kada će biti objavljeno saopštenje i kada će njen predsednik, Džerom Pauel (Jerome Powell), održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će FED uskoro početi da povećava ključne kamatne stope, jer je inflacija dostigla sedam odsto, najviši nivo u gotovo 40 godina.

Ali, pitanje je koliko će FED krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procenjuju da bi već u martu mogao povećati ključne kamate 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi jedan odsto.

„Mislim da ulagači očekuju vrlo čvrst stav FED-a, jer je inflacija visoka i verovatno će biti još i viša pre nego što se smanji. Tačnije, mi očekujemo da će u januaru februaru dostići 7,3 odsto, no do kraja godine mogla bi splasnuti na 3,5 odsto”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sem Stoval (Sam Stovall).

U svakom slučaju, sledi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dve godine monetarni podsticaji FED-a i fiskalni podsticaji vlasti podržavali oporavak ekonomije od korona krize i rast tržišta deonica.

Kako će cena zaduživanja ubuduće rasti, poslednjih nedelja na Wall Street-u deonice su pod snažnim pritiskom. Ulagači su nesigurni i zbog napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije zbog tenzija sa Ukrajinom.

Uz to, poslednji pokazatelji upućuju na to da je širenje omikron varijante korona virusa usporilo ekonomske aktivnosti.

U fokusu ulagača su i poslovni izveštaji kompanija. Rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Do sada je izveštaje objavilo 65 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 77 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija u posljednjem prošlogodišnjem tromesečju bile 23,7 odsto veće nego godinu ranije. Na evropskim berzama cene deonica su oštro pale.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,63 odsto na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,8 odsto na 15.011 poena, a pariski CAC 3,97 odsto na 6.787 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...