Zabrinutost za ekonomski oporavak Evrope

Nagli pad cena nafte

SvetVesti

19.11.2021 15:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nagli pad cena nafte Nagli pad cena nafte
Cene nafte naglo su pale u petak do popodneva (CET) zbog zabrinutosti za potražnju i ekonomski oporavak u Evropi, usled novog porasta broja zaraženih... Nagli pad cena nafte

Cene nafte naglo su pale u petak do popodneva (CET) zbog zabrinutosti za potražnju i ekonomski oporavak u Evropi, usled novog porasta broja zaraženih od Covid-19. Austrija je najavila vraćanje merama potpunog zaključavanja od iduće nedelje, a istu meru ne isključuje ni Nemačka.

Decembarski fjučersi severnomorske nafte Brent izgubili su više od tri odsto vrednosti, a njihova cena pala je na ispod 79 dolara za barel. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) takođe je izgubila više od tri odsto vrednosti, a njena cena pala je na oko 76,50 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Zaraza Covid-19 u ekspanziji je i u nekim drugim zemljama zapadne Evrope, kao što su Holandija, Belgija i Francuska, što takođe umanjuje optimizam u pogledu ekonomskog oporavka i potražnje za gorivom.

Dodatni razlog za pad cena nafte je najava Vašingtona da otvori strateške rezerve i izbaci dodatne količine nafte na tržište. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) navodno je predložio kineskom predsedniku Si Đinpingu da njegova zemlja učini isto, ali nema potvrde da će Kina pokrenuti prodaju iz svojih rezervi.

Ranije ove nedelje, američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvestila je o iznenadnom smanjenju komercijalnih zaliha sirove nafte od 2,1 milion barela u nedelji do 12. novembra, dok su analitičari najavili povećanje za 1,55 miliona barela. Smanjenje zaliha po pravilu je podsticaj za rast cena, ali je ovoga puta prevladali su drugi faktori.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...