Investitori čekaju odluku Federalnih rezervi

Nagli pad indeksa na Wall Streetu i u Evropi

BankeBerzaNovacSvetVesti

24.1.2022 21:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nagli pad indeksa na Wall Streetu i u Evropi Nagli pad indeksa na Wall Streetu i u Evropi
Vodeći indeksi na njujorškoj berzi Wall Street zabeležili su danas nagli pad, usled očekivanih antiinflatornih mera američke centralne banke i mogućeg vojnog sukoba Rusije... Nagli pad indeksa na Wall Streetu i u Evropi

Vodeći indeksi na njujorškoj berzi Wall Street zabeležili su danas nagli pad, usled očekivanih antiinflatornih mera američke centralne banke i mogućeg vojnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Indeks Dow Jones je izgubio više od 1.000 poena, da bi kasnije povratio deo izgubljene vrednosti. Trenutno je u minusu 2,1 odsto.

Standard and Poor 500 danas je bio u minusu 3,6 odsto. Trenutno je oko 2,5 odsto u crvenom, a Nasdaq 2,7 odsto, prenosi Beta.

Akcije na Wall Streetu nastavile su tronedeljni pad. Pale su i cene nafte i bitcoina, kao i prinos na desetogodišnje obveznice američkog ministarstva finansija, što ukazuje na zabrinutost investitora za ekonomiju, navodi Associeted pres.

Ove godine su akcije naglo pale jer se tržište sprema za dizanje kamatnih stopa, potez američkih Federalnih rezervi u pokušaju da obuzdaju inflaciju koja je na najvišem nivou u gotovo četiri decenije.

Investitori čekaju odluku Federalnih rezervi na sastanku u sredu. Neki ekonomisti su izrazili zabrinutost da Federalne rezerve već kasne u borbi protiv visoke inflacije, dok drugi navode da strahuju od previše agresivnog poteza centralne banke SAD.

Oni ukazuju da bi višestruka povećanja kamatnih stopa mogla da izazovu recesiju i da nipošto ne bi usporila inflaciju.

Investitori prate i razvoj događaja oko Ukrajine, pošto Zapad strahuje da će Rusija početi invaziju na tu zemlju. Tenzije između Rusije i Zapada danas su dodatno porasle pošto je NATO najavio slanje novih vojnika i brodova u Ukrajinu, u čijoj blizini je Moskva razmestila oko 100.000 vojnika.

Evropski indeksi su danas potonuli još više nego američki. Nemački DAX je pao 3,8 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 4,0 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 2,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...