Svetski trend nasuprot kretanjima na domaćem tržištu

Nagli rast cena pšenice na robnim berzama CME i Euronext

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

19.2.2021 15:19 Autor: Marko Miladinović 0

Nagli rast cena pšenice na robnim berzama CME i Euronext Nagli rast cena pšenice na robnim berzama CME i Euronext
U skraćenoj radnoj nedelji zbog državnog praznika na novosadskoj Produktnoj berzi nije bilo značajnih cenovnih odstupanja kukuruza i soje, dok pšenica beleži negativan trend.... Nagli rast cena pšenice na robnim berzama CME i Euronext

U skraćenoj radnoj nedelji zbog državnog praznika na novosadskoj Produktnoj berzi nije bilo značajnih cenovnih odstupanja kukuruza i soje, dok pšenica beleži negativan trend. Ukupan promet je iznosio 2.025 tona robe (-32,95 odsto), čija je finansijska vrednost iznosila 50.283.750 dinara, odnosno -45,91 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Povećana ponuda pšenice pomerala je njenu cenu naniže, pa se njome trgovalo po 22,80 dinara po kilogramu bez uračunatog PDV. Cena kukuruza je ostala ista, dok je soja ove nedelje u potpunosti izostala iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu, kaže se u zvaničnom izveštaju Produktne berze.  

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi ove nedelje/Produktna berza Novi Sad

Sirija kupuje pšenicu, a kiše i dalje usporavaju svetsku soju

Za razliku od Srbije, na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME) pšenica je poskupela 4,58 odsto, a kukuruz poskupeo 1,70 odsto, dok je sojina sačma pojeftinila 0,70 procenata. Rast cene pšenice tumači se vremenskim (ne)prilikama. Vrlo niske temperature u Teksasu su pogodile deo useva, koji su uglavnom ostali bez snežnog pokrivača, što sugeriše da će biti štete u segmentu ozime pšenice.

Izvan tržišta Sjedinjenih Američkih Država, zabeležen je tender sirijske vlade za nabavku 200.000 tona mlinske pšenice, kao i dalje kašnjenje žetve brazilske soje zbog kišne sezone, što bi za posledicu moglo da ima veliku disrupciju na tržištu ove uljarice kasnije tokom godine.

Cene pšenice na pariskoj Euronext berzi su u ponedeljak naglo porasle, a do toga je došlo zbog smanjenih zaliha u Evropi. Ipak, još uvek aktuelni hladni talas u Francuskoj i zapadnoj Evropi ne bi trebalo da ostavi veće posledice. U odnosu na prethodnu nedelju, na Euronextu je pšenica poskupela 6,74 odsto, a kukuruz za 2,52 proenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...