Poljska ulazi u fazu smanjenja ugljen dioksida

Najavljen prestanak rada najveće termoelektrane na ugalj u Evropi

EkologijaSvetU fokusuVesti

9.6.2021 17:34 Autor: Miljan Paunović 0

Najavljen prestanak rada najveće termoelektrane na ugalj u Evropi Najavljen prestanak rada najveće termoelektrane na ugalj u Evropi
Poljska energetska grupacija (PGE), državna energetska kompanija i najveći proizvođač struje u Poljskoj, objavila je vremenske rokove u kojima namerava da zatvori termoelektranu na... Najavljen prestanak rada najveće termoelektrane na ugalj u Evropi

Poljska energetska grupacija (PGE), državna energetska kompanija i najveći proizvođač struje u Poljskoj, objavila je vremenske rokove u kojima namerava da zatvori termoelektranu na ugalj Belhatov (Bełchatów), najveći kompleks elektrana u Evropi, piše Euractiv.rs.

Prema podacima poljskog ministarstva za trezor, pojedini blokovi termoelektrane čija je izgradnja počela 1981. godine treba da budu isključeni u fazama od 2030. do 2036. godine.

Preduzeće PGE je najavilo i da će postepeno obustaviti i eksploataciju lignita na obližnjim površinskim kopovima u Belhatovu i Šcercovu. Taj proces takođe će teći u fazama, i treba da bude završen do 2026. odnosno do 2038. godine.

Termoelektrana Belhatov nalazi se desetak kilometara od istoimenog grada, u centralnoj Poljskoj, južno od Lođa. Rudarsko-energetski kompleks Belhatov, ujedno i najveća termoelektrana na lignit u svetu, ima 13 blokova ukupne snage 5.420 megavata.

Elektrana ujedno godišnje potroši oko 45 miliona tona uglja što je čini i najvećim pojedinačnim emiterom ugljen dioksida u Evropi.

Uprava PGE je u saopštenju navela da je svesna socijalnih i ekonomskih posledica odluke da zatvori termoelektranu, ali da se pouzdaje u „planove za pravednu tranziciju“ i da očekuje finansijsku podršku EU za napuštanje uglja kao energenta i za prekvalifikaciju radnika.

Evropska unija uspostavila je „Fond za pravednu tranziciju“ (JTF) sa 17,5 milijardi evra koji treba da pomogne zemljama i regionima Unije u prelasku sa fosilnih goriva na zelenu ekonomiju.

Tagovi
U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...