NAJDUBLJA EKONOMSKA KRIZA OD SAMOSTALNOSTI HRVATSKE Pad BDP od 9,7 odsto u 2020, procena stručnjaka

RegionVesti

19.8.2020 12:42 Autor: Ljiljana Begović 0

NAJDUBLJA EKONOMSKA KRIZA OD SAMOSTALNOSTI HRVATSKE Pad BDP od 9,7 odsto u 2020, procena stručnjaka NAJDUBLJA EKONOMSKA KRIZA OD SAMOSTALNOSTI HRVATSKE Pad BDP od 9,7 odsto u 2020, procena stručnjaka
Pandemija korona virusa gurnula je Hrvatsku u verovatno najdublju ekonomsku krizu od samostalnosti, a oporavak neće biti ni brz ni lak, ocenjuju stručnjaci Hrvatske... NAJDUBLJA EKONOMSKA KRIZA OD SAMOSTALNOSTI HRVATSKE Pad BDP od 9,7 odsto u 2020, procena stručnjaka

Pandemija korona virusa gurnula je Hrvatsku u verovatno najdublju ekonomsku krizu od samostalnosti, a oporavak neće biti ni brz ni lak, ocenjuju stručnjaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema njihovim procenama, Hrvatsku u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 9,7 odsto, što je, kako ističu, najveće smanjenje ekonomske aktivnosti od utemeljenja samostalne države. Pritom će snažan udarac pretrpeti kako robni izvoz i turizam, tako i investicije kompanija i potrošnja domaćinstava, ali i tržište rada.

„Pandemija korona virusa će prekinuti petogodišnji period kontinuirane ekspanzije u kojem je domaća privreda rasla po prosečnoj realnoj stopi od 2,9 odsto, koja je zabeležena i 2019. godine“, navode iz HNB, prenosi Index.hr.

Foto: freepik.com

Korona kriza je već opustošila i hrvatske javne finansije, a posledica će biti snažno potonuće u minus, pa u HNB očekuju da će Hrvatska u ovoj godini imati manjak u budžetu od 6,8 odsto BDP.

Znatan rast u ovoj godini će imati  i javni dug kojim će se finansirati budžetski manjak, pa bi iznos duga države do kraja godine mogao dostići 86,7 odsto BDP, prognoziraju u HNB. Lani je javni dug, podsećaju, iznosio 73,2 odsto BDP.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...