Pozitivan pomak u rastu finansijskih kapaciteta u 2023. godini

Najmanji stepen zaduženosti u sektoru informisanja i komunikacija

SrbijaVesti

10.9.2024 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najmanji stepen zaduženosti u sektoru informisanja i komunikacija Najmanji stepen zaduženosti u sektoru informisanja i komunikacija
Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) najveći broj sektora u 2023. godini je poslovao uz intenzivnije korišćenje finansijskih resursa. Najviše ih je angažovao... Najmanji stepen zaduženosti u sektoru informisanja i komunikacija

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) najveći broj sektora u 2023. godini je poslovao uz intenzivnije korišćenje finansijskih resursa.

Najviše ih je angažovao sektor prerađivačke industrije, koji poseduje više od petine ukupne poslovne imovine privrede i približno isto toliko kapitala.

Najizraženiji rast finansijskih kapaciteta zabeležen je u sektoru informisanja i komunikacija, čija je poslovna imovina uvećana za 20,2 odsto, a kapital za 18,2 procenta u odnosu na prethodnu godinu.

Veliki broj sektora je pretežno koristio pozajmljene izvore finansiranja kao dominantne, ali ima i onih koji su smanjili ukupan dug i preorijentisali se na sopstvene resurse. Najveće učešće u ukupnim obavezama privrede imao je sektor prerađivačke industrije, a na sopstvene izvore više se oslanjao sektor rudarstva, koji je i dalje u grupi najmanje zaduženih sektora.

Veliki sistemi angažovali su oko polovine finansijskih kapaciteta privrede, a pored toga kod njih je bio koncentrisan i najveći deo ukupnih obaveza, ali sa druge strane i najviše sopstvenog kapitala.

Imajući u vidu da se njihova struktura izvora finansiranja nije promenila, oni su uspeli da zadrže stepen ukupne zaduženosti gotovo na nivou iz prethodne godine, a blage pozitivne pomake postigla su i srednja i mala privredna društva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.