NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA NA SVETU NEZAUSTAVLJIVA U ŠIRENJU NOVE TEHNOLOGIJE U Kini radi već 700.000 baznih stanica 5G mreže

Hi-techLifestyleSvetVesti

16.11.2020 12:52 Autor: Marko Miladinović 1

NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA NA SVETU NEZAUSTAVLJIVA U ŠIRENJU NOVE TEHNOLOGIJE U Kini radi već 700.000 baznih stanica 5G mreže NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA NA SVETU NEZAUSTAVLJIVA U ŠIRENJU NOVE TEHNOLOGIJE U Kini radi već 700.000 baznih stanica 5G mreže
Sa 700.000 instaliranih baznih stanica, Kina obuhvata više od 80 odsto čitave svetske 5G telefonije, kako po pokrivenosti tako i po broju korisnika. Čak... NAJMNOGOLJUDNIJA ZEMLJA NA SVETU NEZAUSTAVLJIVA U ŠIRENJU NOVE TEHNOLOGIJE U Kini radi već 700.000 baznih stanica 5G mreže

Sa 700.000 instaliranih baznih stanica, Kina obuhvata više od 80 odsto čitave svetske 5G telefonije, kako po pokrivenosti tako i po broju korisnika.

Čak 180 kineskih korisnika mobilne telefonije u ovom trenutku ima pristup servisima 5G mreže.

Kinesko ministarstvo industrije i informatičkih tehnologija namerava da do kraja godine zaokruži brojku od milion 5G baznih stanica puštenih u rad širom zemlje.

Ipak, analitičari u američkim medijima procenjuju da je za pokrivenost čitave države, neophodno instalirati više od 10 miliona tehnološki naprednih baznih stanica, što je investicija vredna približno 280 milijardi dolara.

Sva tri državna mobilna operatera, China Mobile, China Telecom, China Unicom nude svojim klijentima  korišćenje 5G servisa, sa najjeftinijim paketima usluga već od 18 dolara mesečno (30 GB data potrošnje i 500 minuta razgovora).

S druge strane, China Mobile za 85 dolara mesečno nudi potrošačima 300 GB protoka, neograničene razgovore i brzinu interneta od 1 Gbps.

Ovom ubrzanom ekspanzijom, profiti kineskih proizvođača, a na prvom mestu kompanije Huawei, za sada uspešno odolevaju pritiscima američke vlade za zabranu korišćenja njihovih čipova u 5G mrežnim instalacijama na tržištima izvan kineskog.

Pitanje je, doduše, kako će se te zabrane odraziti na zaradu jednom po završetku instaliranja infrastrukture u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Druga država na svetu po broju funkcionalnih 5G baznih stanica je Južna Koreja, sa 115.000.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...