očekuje se cena oko sedam miliona dolara

Najskuplja fotografija na aukciji delo Men Reja

KulturaLifestyleLuksuzSvetVesti

21.2.2022 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Najskuplja fotografija na aukciji delo Men Reja Najskuplja fotografija na aukciji delo Men Reja
Men Rej (Man Ray, Emmanuel Radnitzky), čija dela su obeležila vizuelnu umetnost 20. veka, ima dobre šanse da posthumno ostane zabeležen u istoriji i... Najskuplja fotografija na aukciji delo Men Reja

Men Rej (Man Ray, Emmanuel Radnitzky), čija dela su obeležila vizuelnu umetnost 20. veka, ima dobre šanse da posthumno ostane zabeležen u istoriji i kao autor najskuplje fotografije ikada prodate na aukciji.

Crno-bela slika „Le Violon d’Ingres“ (Engrova violina), koju je 1924. godine snimio američki nadrealistički umetnik, kao transformaciju ženskog nagog tela u violinu i posvetu francuskom slikaru Dominiku Engru (Jean-Auguste-Dominique Ingres), biće ponuđena na prodaju putem aukcije kuće Christie’s u maju.

Očekuje se da će originalni print remek-dela, koje se smatra najpoznatijim ostvarenjem Men Reja, dostići cenu između pet i sedam miliona dolara, kada bude stavljeno „pod čekić“ aukcijske kuće – što je najveća procena za jednu fotografiju u istoriji aukcija.

Rej je bio ključni član pokreta dada i nadrealizma, a njegova „Le Violon d’Ingres” je deo iz privatne zaostavštine bračnog para Rozalin Gersten Džejkobs (Rosalind Gersten Jacobs) i Melvina Džejkobsa (Melvin Jacobs), rukovodilaca u kompanijama koje su se bavile maloprodajom i kolekcionarima umetničkih dela koji su imali veze sa nadrealističkim krugovima, piše CNN.

Prema aukcijskoj kući, njujorški par je kupio ovaj komad od Reja 1962. godine i biće prodat zajedno sa drugim umetničkim delima, fotografijama, nakitom i posterima iz njihove umetničke kolekcije sakupljane decenijama.

 • Milovan94

  21.2.2022 #1 Author

  Voleo bi kada bi mogao da kupim ovu sliku ali novca se nema ni za osnovne potrebe

  Odgovori

 • IRINA

  21.2.2022 #2 Author

  Zaista lepo umetničko delo

  Odgovori

 • SNEZANA

  21.2.2022 #3 Author

  Lepo,vredno,velika umetnicka vrednost,ali skupo.

  Odgovori

 • KACA

  21.2.2022 #4 Author

  Samo toliko? Pf sitnica…Treba još da ispodižu cene

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.2.2022 #5 Author

  I prodace se brzo…

  Odgovori

 • ZVE84

  22.2.2022 #6 Author

  Nisu mi jasne vrednosti ovakvih remek-dela…

  Odgovori

 • TINA

  28.2.2022 #7 Author

  Umetnicka dela su uvek skupa

  Odgovori

 • Anna

  1.3.2022 #8 Author

  Neverovatno interesantna i prelepa fotografija. Ali očekivana cena mi je nadrealna….mada uvek ima neko ko smatra da vredi baš toliko…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...