"Dame kao Pomona" nakon devet decenija vraćen vlasnici

Slika ukradena u Drugom svetskom ratu prodaje se za 1,5 miliona dolara

KulturaLifestyleZanimljivosti

27.1.2022 19:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Slika ukradena u Drugom svetskom ratu prodaje se za 1,5 miliona dolara Slika ukradena u Drugom svetskom ratu prodaje se za 1,5 miliona dolara
Slika Nikole de Laržilijera (Nicolas de Largilliere) “Dama kao Pomona” (“Dame en Pomone”), koju su nacisti ukrali od kolekcionara Žila Štarusa (Jules Strauss) tokom... Slika ukradena u Drugom svetskom ratu prodaje se za 1,5 miliona dolara

Slika Nikole de Laržilijera (Nicolas de Largilliere) “Dama kao Pomona” (“Dame en Pomone”), koju su nacisti ukrali od kolekcionara Žila Štarusa (Jules Strauss) tokom Drugog svetskog rata, naći će se na aukciji u toku ove nedelje.

Nakon dugog putovanja do Štrausove naslednice, slika francuskog umetnika koja prikazuje markizu de Paraber (Marquise de Paraber) kao Pomonu, boginju voća i izobilja biće predmet za koji će se kolekcionari nadmetati u aukcijskoj kući Sotheby’s u Njujorku.

Žil Štraus, nemački Jevrej koji je živeo u Francuskoj, sakupio je kolekciju koja uključuje više od 150 slika holandskih i flamanskih majstora, i brojna impresionistička dela. Mnoge umetnine iz njegovih kolekcija prodate su na aukcijama u Parizu 1902. i 1932. godine i mogu se naći u velikim muzejskim zbirkama širom sveta, piše UPI.

Štrausova praunuka Paulina Ber de Perinjon (Pauline Baer de Perignon) 2014. godine naletela je na rođaka koji trguje umetninama i od njega saznala da postoji mogućnost da je njen pradeda opljačkan. Naime, nacisti su nakon predaje Francuske 1940. godine zaplenili skladište ove porodice u kome se nalazilo oko 68 sanduka sa slikama i stilskim nameštajem.

Paulina Ber de Perinjon je potom u Nemačkom federalnom arhivu pronašla 600 dokumenata sa tvrdnjama koje je Elizabeta, Štrausova ćerka, iznela protiv nemačke vlade u periodu između 1958. i 1974. godine i koje su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Unuka Žila Štrausa našla je “Dama kao Pomona” u Državnoj umetničkoj zbirci starih majstora galerije Gemaldeggalerie, gde se nalazila od 1959. do 2021. godine.

Nakon što je otkrila da galerija ima uvid u to da je u zbirci ukradena slika, Ber de Perinjon je potražila dokaze o vlasništvu iste u dnevniku svog dede. Uz pomoć advokata specijalizovanog za restituciju umetničkih dela uspela je da dokaže da je delo galeriji prinudno prodato i tako povratila davno izgubljeno vlasništvo.

Očekuje se da će ova slika na aukciji biti prodata po ceni od 1,5 miliona dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...