Barokna građevina prodavana na aukciji po početnoj ceni od 533 miliona dolara

Vila sa Karavađovim muralom na plafonu ostala bez kupca

KulturaLifestyleVesti

19.1.2022 19:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vila sa Karavađovim muralom na plafonu ostala bez kupca Vila sa Karavađovim muralom na plafonu ostala bez kupca
Aukcija vile u Rimu sagrađene šesnaestom veku, na čijem se plafonu nalazi mural čuvenog italijanskog slikara Karavađa (Caravaggio), odložena je jer velelepna građevina nije... Vila sa Karavađovim muralom na plafonu ostala bez kupca

Aukcija vile u Rimu sagrađene šesnaestom veku, na čijem se plafonu nalazi mural čuvenog italijanskog slikara Karavađa (Caravaggio), odložena je jer velelepna građevina nije privukla ponuđače.

Čuvena Vila Aurora na aukciji je imala početnu cenu od 533 miliona dolara, ali se do isteka za ovu ponudu nije prijavio nijedan potencijalni kupac, te je aukcija odložena za 7. april, a cena snižena za 20 odsto, prenosi sajt UPI.com, pozivajući se na The Guardian.

Ova vila je bila u centru rasprave oko nasleđa između princeze Rite Bonkompanji (Rita Boncompagni) i tri sina njenog pokojnog muža princa Nikola (Nicolo Boncompagni).

Pre smrti njenog muža, princeza je izvršila restauraciju zapuštene vile, te je tako učinila dostupnim za posetioce, a sama restauracija je dovela do značajnih istorijskih otkrića, kao što je škrinja sa pismima Marije Antoanete (Marie Antoinette) i Luja XVI (Louis XVI).

Kada je princ Nikolo preminuo 2017 godine, princeza je dobila u vlasništvo polovinu imanja, čemu su se suprotstavili prinčevi sinovi iz prethodnog braka.

U septembru prošle godine, italijanski sud je odlučio da vila bude stavljena na aukciju.

Vrednosti vile značajno je doprineo Karavađov mural na plafonu, ali to nije jedino umetničko delo u ovoj građevini. Ostali plafoni oslikani su freskama baroknog slikara Guerčina  (Guercino).

Potencijalni kupac će morati da uloži oko 12 miliona dolara samo u popravke. Imanje na kome se vila nalazi je pod zaštitom italijanskog Ministarstva kulture, a kada bude određena niva cena, država će imati mogućnost da ga otkupi.

Više od 35.000 ljudi prošle nedelje je potpisalo peticiju, tražeći od italijanske vlade da otkupi vilu.

  • Zorica S.

    20.1.2022 #1 Author

    Desava se😅

    Odgovori

  • Anna

    20.1.2022 #2 Author

    Trebalo bi je pretvoriti u muzej ili staviti pod zaštitu države. Takve građevine ne bi trebale da budu prodavane.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    20.1.2022 #3 Author

    Prelepo izgleda

    Odgovori

  • JELENA

    23.1.2022 #4 Author

    Prelepo je I treba da se pretvori u muzej

    Odgovori

  • IRINA

    26.1.2022 #5 Author

    Prelepo izgleda naci ce kupca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...