POMOĆ MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA MORALA JE DA BUDE SELEKTIVNIJA

Najteže pogođene grane privrede dobile 11 odsto ukupne pomoći

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

30.3.2021 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najteže pogođene grane privrede dobile 11 odsto ukupne pomoći Najteže pogođene grane privrede dobile 11 odsto ukupne pomoći
Istraživanje Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), sprovedeno među 1.000 malih i srednjih preduzeća i 500 preduzetničkih radnji, pokazalo je da su od izbijanja... Najteže pogođene grane privrede dobile 11 odsto ukupne pomoći

Istraživanje Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), sprovedeno među 1.000 malih i srednjih preduzeća i 500 preduzetničkih radnji, pokazalo je da su od izbijanja pandemije privredne grane koje su ostvarile rast bile IT sektor, poljoprivreda i finansije, kao i državni sektor, pandemijom su delimično bili pogođeni građevinarstvo, trgovina i transport, dok su najteže posledice pandemije korona krize pretrpeli sektor smeštaja i ishrane (hoteli i restorani), zabave i usluga, koji zapošljavaju oko 350.000 ljudi, izjavila je Kori Udovički iz CEVES na Forumu malih i srednjih preduzeća u organizaciji InStore magazina.

Ona je naglasila da državna pomoć nije otišla onim sektorima koji su bili najviše pogođeni krizom. Tako je, prema njenim rečima, oko milijardu evra iz paketa pomoći države otišlo umereno pogođenima, oko 400 miliona evra onima koji su bili najmanje pogođeni, dok je tek oko 11 odsto ili oko 180 miliona evra otišlo najugroženijim sektorima.

Foto:Wikipedia.org

“To znači da je na svakih 10 dinara subvencija, svega jedan dinar otišao u ruke najpogođenijih, a svaka 2,5 dinara će otići onima koji nisu ili su slabo pogođeni krizom“, naglasila je Udovički.

Ona je istakla da se boljim sektorskim “ciljanjem” pomoći moglo preusmeriti onim sektorima koji su bili najviše ugroženi i do 300 miliona evra pomoći. Udovički je naglasila da su mala i srednja preduzeća veoma važna za privredu Srbije i da su njima potrebni bolje osmišljeni programi podrške.

Šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Alesandro Bragonci istakao je da je procenjeno da je oko 500 hiljada ekvivalenata radnih mesta u Srbiji u opasnosti zbog pandemije i da je zbog toga EIB podržao mere Vlade Srbije i Narodne banke. On je dodao da je EIB od početka pandemije za region izdvojila 3,2 miliona evra, od kojih 320 miliona evra za mala i srednja preduzeća, dok je u Srbiji kroz kreditne linije preko poslovnih banaka izdvojila 175 miliona evra. Bragonci je posebno naglasio činjenicu da je nezaposlenost u Srbiji i tokom pandemije ostala na nivou od oko 10 odsto.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Zamenica šefa misije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar istakla je da je EU opredelila 78 miliona evra pomoći za mala i srednja preduzeća u Srbiji, što je deo paketa od ukupno 93 miliona evra koliko je odobreno za borbu protiv posledica pandemije korona virusa. Ona je naglasila i da je odobreno milion evra pomoći turističkim subjektima u istočnoj Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...