Big Oil brzo troši svoje rezerve, upozorava Rystad Energy

Najveći svetski proizvođači mogli bi da ostanu bez nafte kroz 15 godina

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVesti

7.5.2021 08:48 Autor: Julijana Vincan 1

Najveći svetski proizvođači mogli bi da ostanu bez nafte kroz 15 godina Najveći svetski proizvođači mogli bi da ostanu bez nafte kroz 15 godina
Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15... Najveći svetski proizvođači mogli bi da ostanu bez nafte kroz 15 godina

Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih nalazišta ne mogu da nadoknade potrošene količine, upozorava norveška analitička kompanija Rystad Energy u najnovijoj analizi.

Grupa najvećih svetskih proizvođača nafte, nazvana Big Oil, izgubila je prošle godine 15 odsto rezervi u zemlji, a preostale količine će uz sadašnji tempo pumpanja biti potrošene za manje od 15 godina, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, navodi Rystad, a prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju Anadolija. Ovaj zadatak je sve izazovniji imajući u vidu da se ulaganja u istraživanja redukuju, a stope uspešnosti u otkrivanju novih nalazišta opadaju.

„Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi da stvori ozbiljne probleme grupi Big Oil, koja uključuje Exxon Mobil, British Petroleum, Shell, Chevron, Total i Eni, da održe stabilne nivoe proizvodnje u narednim godinama, što će se odraziti na pad njihovih prihoda“, ističe se u Rystad analizi, i dodaje da to predstavlja veliku pretnju za finansiranje planova energetske tranzicije te grupacije.

„Dokazane rezerve kompanija iz sastava Big Oil pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine kao rezultat znatnog pogoršanja cena, a ovogodišnja istraživanja nisu dobro krenula“, piše u analizi norveške energetske konsalting kompanije.

Obim novootkrivenih nalazišta u svetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u poslednjih sedam godina.

Prema analizi, pad tražnje za sirovom naftom i cena zbog pandemije korona virusa, u kombinaciji sa pojačanom disciplinom kapitalnih ulaganja rezultirao je smanjenjem investicija, što može da pogorša problem sa kojim se suočavaju mnogi veliki operateri u nastojanju da povećaju svoje dokazane rezerve. Rystad dodaje i da će prodaja nafte i gasa i dalje dominirati u poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju.

„Sposobnost grupe Big Oil da generiše buduće prihode i dalje će zavisiti od količine nafte i gasa koje kompanije imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke da održe nivo proizvodnje, kompanijama će biti teško da finansiraju skupe projekte energetske tranzicije, što će za posledicu imati usporavanje njihovih planova za čistu energiju“, istakao je potpredsednik za istraživanja proizvodnje sirove nafte u firmi Rystad Energy, Parul Čopra (Parul Chopra).

  • Mega Tzar

    10.5.2021 #1 Author

    O nestanku nafte se priča decenijama unazad. Biće nafte još dugo godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...