Na londonskom tržištu barel "crnog zlata" vredi 115 dolara

Nakon stabilizovanja početkom nedelje, cene nafte ponovo rastu

SvetVesti

21.6.2022 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nakon stabilizovanja početkom nedelje, cene nafte ponovo rastu Nakon stabilizovanja početkom nedelje, cene nafte ponovo rastu
Nakon pada zabeleženog prošle nedelje, cene nafte na međunarodnim tržištima su se u ponedeljak stabilizovale jer se na tržištu uspostavila ravnoteža između smanjenog snabdevanja... Nakon stabilizovanja početkom nedelje, cene nafte ponovo rastu

Nakon pada zabeleženog prošle nedelje, cene nafte na međunarodnim tržištima su se u ponedeljak stabilizovale jer se na tržištu uspostavila ravnoteža između smanjenog snabdevanja i usporavanja svetskog ekonomskog rasta. Ipak, danas se ponovo beleži rast.

Cena barela je na londonskom tržištu porasla sa 112,98 na 115,2 dolara. Barelom WTI nafte juče se trgovalo po ceni od 109,69 dolara, dok danas ona iznosi 110,8 dolara, prema podacima sa sajta OilPrice.com.

Analitičari i investitori veruju da je recesija sve izvesnija, nakon što je američka centralna banka u sredu odobrila najveće povećanje kamatnih stopa u periodu dužem od četvrt veka u nastojanju da zaustavi rast inflacije, piše agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nakon toga, odluke o povećanju donele su i Banka Engleske i Švajcarska narodna banka.

Cene prema ugovorima za buduće isporuke su pale na najniže nivoe u poslednjih mesec dana, ali neki analitičari očekuju da će to smanjenje biti kratkog daha.

Zapadne sankcije smanjile su pristup nafti iz Rusije. Ipak, i pored toga što je kineski uvoz sirove nafte iz Rusije u maju dostigao 55 odsto međugodišnje, istisnuvši tako Saudijsku Arabiju sa pozicije najvećeg dobavljača, izvozne kvote te zemlje ukazuju na pad isporuka naftnih derivata.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je cena barela korpe njegovih članica u petak vredela 118,97 dolara.

 • IVAN

  21.6.2022 #1 Author

  Tek ce da raste

  Odgovori

 • MAJA

  21.6.2022 #2 Author

  Očekujemo povećanje

  Odgovori

 • SNEZANA

  21.6.2022 #3 Author

  Rastu cena nikad kraja izgleda

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  21.6.2022 #4 Author

  Cene nafte diktiraju sve ostalo

  Odgovori

 • MAJALG

  21.6.2022 #5 Author

  Nazalost kako raste cena nafte tako raste i cena svega drugog, a ovome se ne nazire kraj, kakva nas zima ceka to je veoma diskutabilno.

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.6.2022 #6 Author

  Sada ce i sve ostalo da poskupi…

  Odgovori

 • kaćica

  21.6.2022 #7 Author

  Jedva cekamo,a plate nam velike.

  Odgovori

 • MARA

  21.6.2022 #8 Author

  E, da je samo nafta..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...