NAJVEĆI GLOBALNI PORAST CENA HRANE ZA VIŠE OD DECENIJE

Namirnice poskupele 39,7 odsto na godišnjem nivou

SvetVesti

4.6.2021 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 2

Namirnice poskupele 39,7 odsto na godišnjem nivou Namirnice poskupele 39,7 odsto na godišnjem nivou
Cene hrane globalno su porasle najbržim mesečnim stopama u poslednjih više od 10 godina, prema podacima Ujedinjenih nacija. Na bazi posmatranja širokog indeksa globalnih... Namirnice poskupele 39,7 odsto na godišnjem nivou

Cene hrane globalno su porasle najbržim mesečnim stopama u poslednjih više od 10 godina, prema podacima Ujedinjenih nacija. Na bazi posmatranja širokog indeksa globalnih troškova hrane UN navode da je on rastao 12 meseci uzastopno.

Ključni razlozi za poskupljenja hrane su poremećaji u proizvodnji, radu i transportu tokom pandemije. Zabrinutost raste zbog rizika od širenja inflacije i negativnog uticaja rasta cena namirnica na ekonomski oporavak u svetu, prenosi BBC.

Izvor: UN FAO@BBC

Indeks cena hrane UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) prati cene različitih vrsta hrane širom sveta, uključujući žitarice, uljarice, mlečne proizvode, meso i šećer. Cene hrane u maju porasle su za 39,7 odsto, na godišnjem nivou, što je najveći mesečni rast od oktobra 2010. godine.

Stručnjaci su upozorili da će velika potražnja i nizak obim proizvodnje dovesti do porasta inflacije, uporedo sa izlaskom ekonomija iz blokade. FAO, međutim, predviđa snaženje globalne proizvodnje žitarica u ovoj godini, što bi trebalo da ublaži pritisak na rast cena.

  • IVAN

    14.11.2022 #1 Author

    Au sve skocilo ovo je ludilo

    Odgovori

  • DUSA

    9.5.2023 #2 Author

    Sve je poskupelo, a nama su plate ostale iste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...