IEA upozorava da obećanja u Glazgovu smanjuju samo četvrti deo emisija štetnih gasova

Napori za prelazak na obnovljivu energiju treba da budu veći

EkologijaSvetU fokusuVesti

1.12.2021 19:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Napori za prelazak na obnovljivu energiju treba da budu veći Napori za prelazak na obnovljivu energiju treba da budu veći
Rast obnovljive energije će ove godine dostići rekordan nivo, ali je i dalje ostaje znatno manji od onoga što je neophodno za smanjenje emisija... Napori za prelazak na obnovljivu energiju treba da budu veći

Rast obnovljive energije će ove godine dostići rekordan nivo, ali je i dalje ostaje znatno manji od onoga što je neophodno za smanjenje emisija koje zagrevaju planetu, navode iz Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IEA).

Zakonodavci u ovoj oblasti procenjuju da je 2021. godine širom sveta generisano oko 290 gigavata (GW) obnovljive energije, što je dovoljno za snabdevanje oko 200 miliona prosečnih domaćinstava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), navodi se u izveštaju objavljenom u sredu.

Do 2026. godine IEA predviđa da će globalni kapaciteti obnovljive energije biti veći za 60 odsto u odnosu na nivo dostignut 2020. godine, što je količina jednaka ukupnim trenutnim kapacitetima nuklearnih i fosilnih goriva. Ipak, da bi dostigli nulti nivo emisija do 2050. godine, nacije moraju da rade na tome znatno više, piše CNN.

Trenutni tempo određuje Kina, koja je svetski lider u oblasti obnovljive energije. Očekuje se da će ova zemlja do 2026. godine dostići nivo od 1200 GW solarne energije i energije proizvedene u vetroelektranama, odnosno četiri godine pre ciljanog datuma.

Sektor obnovljive energije ubrzano raste i u Indiji, gde se predviđa da će do kraja godine broj priključaka biti udvostručen u poređenju sa periodom od 2015. do 2020. godine.

IEA je takođe ukazala i na razvoj ovog sektora u Evropi i SAD, regijama u kojima se predviđa znatno veći rast instalacija obnovljive energije u odnosu na prethodnih pet godina.

Kina, Indija, Evropa i SAD zajedno imaju oko 80 odsto svetskih kapaciteta obnovljive energije, ali njihovi napori nisu dovoljni za rešavanje klimatske krize.

Vetrenjače
Foto: Pixabay.com

Kako bi se dostigao nulti nivo emisija do 2050. godine, broj izvora obnovljive energije mora da se udvostruči u naredne četiri godine, navode iz IEA.

Osim toga, potražnja za bio-gasom mora biti četiri puta, a za obnovljive vidove grejanja tri puta veća.

Početkom novembra 200 zemalja je ušlo u klimatski pakt na samit COP26 u Glazgovu, a analitičari su ovaj potez nazvali “korakom u pravom smeru”.

Kako bi se globalno zagrevanje svelo na 1,5 stepeni Celzijusa, emisija gasova staklene bašte mora da bude niža za 27 milijardi tona godišnje, navodi se u podacima agencije za praćenje klimatskih promena Climate Action Tracker.

Međutim, obećanja koja su države dale u Glazgovu obavezuju ih da ostvare samo četvrtinu pomenute količine.

Predstavnici Indije i Irana izjavili su da u obećanje nisu uključena fosilna goriva. Indijska vlada, koja se nedavno obavezala da će dostići 500 GW kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, zahtevala je da se deo obećanja o potpunom izbacivanju uglja iz upotrebe izmeni tako da bude prelazak na čiste vidove energije bude postupan.

U svom izveštaju IEA kaže da vlade moraju da povećaju broj izvora električne energije tako što će rešavati probleme vezane za njihovu implementaciju, uključujući integraciju na mrežu, renumeraciju i sporadičnu primenu pravila.

  • Tina

    2.12.2021 #1 Author

    Tako ce se I priroda ocuvati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...