Da li su francuski naučnici na korak bliže stvaranju fuzijskog reaktora

Napravljen magnet koji može da privuče nosač aviona

Hi-techLifestyleSvetVestiZanimljivosti

14.9.2021 16:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Napravljen magnet koji može da privuče nosač aviona Napravljen magnet koji može da privuče nosač aviona
Francuski naučnici dobili su veoma upečatljiv alat u nastojanju da stvore nuklearnu fuziju: ogroman magnet koji je dovoljno moćan da privuče nosač aviona. Naime,... Napravljen magnet koji može da privuče nosač aviona

Francuski naučnici dobili su veoma upečatljiv alat u nastojanju da stvore nuklearnu fuziju: ogroman magnet koji je dovoljno moćan da privuče nosač aviona.

Naime, istraživači u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) predstavili su prvi deo gigantskog magneta koji su dobili od američkog proizvođača, navodi AP.  Kada bude u celosti sastavljen, on će biti neverovatnih 60 stopa visok (18,2 metra), sa prečnikom od 14 stopa (4,2 metra).

Sam magnet je zapravo poznat pd imenom „centralni solenoid“. Koristiće se kao superprovodnik za postizanje neverovatnih količina toplote i pritiska neophodnih za proizvodnju nuklearne fuzije. Kako piše News Scientis, ovaj solenoid može da generiše magnetno polje otprilike 280.000 puta jače od Zemljinog magnetnog polja.

„Svaki završetak ovako velike komponente, a pogotovo prve u svojoj kategoriji, kao što je ovaj modul centralnog solenoida, povećava naše uverenje da možemo završiti složeni inženjering cele mašine“, rekao je Laban Koblenc (Laban Coblentz), portparol ITER-a.

Nuklearna fuzija godinama predstavlja nedosanjani san mnogih naučnika. Iako obećava čistu energiju koja će smanjiti emisiju gasova staklene bašte, nju je neverovatno teško postići, a naučnici tek treba da proizvedu reaktor koji proizvodi više energije nego što je troši.

ITER-ov fuzijski reaktor bi trebalo da bude jedan od najvećih reaktora na svetu, a mnogi veruju da će uspeti u naporu da se konačno postigne cilj uspešne nuklearne fuzije. Inače, glavna zgrada ITER-a smatra se najskupljom modernom građevinom na planeti, sa procenjenom vrednošću radova od 25 milijardi američkih dolara. Ona bi trebalo u potpunosti da bude gotova 2025. godine, pokraj malenog mesta Sen Pol le Dirans, u francuskoj Provansi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...