posmatranje trojanskog pojasa od 2025. godine

NASA šalje letelicu koja će proučavati asteroide iz neposredne blizine

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

29.9.2021 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NASA šalje letelicu koja će proučavati asteroide iz neposredne blizine NASA šalje letelicu koja će proučavati asteroide iz neposredne blizine
Američka svemirska agencija NASA planira da svoju svemirsku letelicu Lucy lansira sa Floride 16. oktobra, kako bi letela paralelno uz osam asteroida počevši od... NASA šalje letelicu koja će proučavati asteroide iz neposredne blizine

Američka svemirska agencija NASA planira da svoju svemirsku letelicu Lucy lansira sa Floride 16. oktobra, kako bi letela paralelno uz osam asteroida počevši od 2025. godine, što će naučnicima omogućiti da asteroide po prvi put vide i prouče izbliza.

Letelica za misiju vrednu 981 milion dolara nalazi se u svemirskom centru Kennedi i u fazi je priprema za lansiranje, koje uključuju pakovanje opreme na raketi Atlas V za njeno 12-godišnje putovanje. United Launch Alliance planira poslati sondu u svemir sa susedne svemirske stanice Cape Canaveral, piše UPI.

Lucy će 2025. godine proći pored jednog asteroida na putu do Jupiterove orbite, gde će ga njegova složena putanja odvesti za još sedam asteroida u takozvanom „Trojanskom pojasu“.

Ovo putovanje će biti značajno, jer će po prvi put neka svemirska letelica posetiti „Trojanske asteroide“, rekla je Lori Glaze, direktorka NASA-inog odeljenja za planetarnu nauku.

„Proučavanjem ‘Trojanskih asteroida’ možemo steći bolji uvid u istoriju Sunčevog sistema i džinovskih planeta Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna“, rekao je Glaze.

Ovi asteroidi su ostaci od pomenutih planeta iz vremena kada su se one formirale, a NASA veruje da se nisu promenile od od tog perioda Sunčevog sistema, rekla je ona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...