NASTAVAK ISCRPLJIVANJA Cena nafte najniža u poslednjih 17 godina

SvetVesti

27.3.2020 18:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

NASTAVAK ISCRPLJIVANJA  Cena nafte najniža u poslednjih 17 godina NASTAVAK ISCRPLJIVANJA  Cena nafte najniža u poslednjih 17 godina
Cena majskih fjučersa nafte marke Brent pala je ispod 25 dolara za galon. Petak 27. mart doneo je najnižu cenu nafte od 2003. godine.... NASTAVAK ISCRPLJIVANJA  Cena nafte najniža u poslednjih 17 godina

Cena majskih fjučersa nafte marke Brent pala je ispod 25 dolara za galon. Petak 27. mart doneo je najnižu cenu nafte od 2003. godine. Galon sada košta 24,25 dolara. Niska cena ne odgovara nijednom od proizvođača, ali za sada još nema dogovora o ograničenju proizvodnje, što bi ključno uticalo na rast cene.  

Rusko Ministarstvo energetike, prema pisanju Kommersanta, nije očekivalo pad cene nafte ispod 30 dolara za barel, bez obzira na to što Rusija i članice organizacije proizvođača nafte OPEC+ nisu uspele da se dogovore o produženju sporazuma o ograničenoj proizvodnji nafte 6. marta na sastanku u Beču.

Cena nafte je u međuvremenu prepolovljena, pre svega zbog drastičnog pada potražnje uslovljenog pandemijom korona virusa, ali i zbog prevelike produkcije. Glavni razlog nepostojanja dogovora o ograničavanju proizvodnje je nesporazum između Saudijske Arabije i Rusije. Rijad je insistirao na još većem smanjenju proizvodnje, a Moskva na produžavanju starog ograničenja.

Zamenik ruskog ministra energetike, Pavel Sorokin, izjavio je u petak da bi gubici proizvodnje mogli u potpunosti blokirati bilo kakav ekonomski smisao posla. „Zaista verujemo da samo OPEC+ ne može učestvovati u rebalansu tržišta. Gubici od proizvodnje biće veoma veliki“, rekao je Sorokin, dodajući da će se oporavak tržišta dogoditi „na ovaj ili onaj način“, ali da se postavlja pitanje ko će koliko izgubiti u tom periodu. Sorokin je rekao da veruje da će tržišni mehanizmi na kraju sami uspostaviti red.

Ruski zvaničnik ocenjuju da bi američka proizvodnja nafte do kraja godine mogla opasti na 1,5 miliona barela dnevno, ukoliko je cena nafte 30-40 dolara. Po ceni od 25 dolara, tempo pada proizvodnje bi se mogao ubrzati, smatra Sorokin, jer je glavni problem američke proizvodnje iz škriljaca povećanje troškova finansiranja preduzeća, a ne njihov bankrot. On je izneo uveravanja da su ruske kompanije dovoljno stabilne da bi istrpele eventualne nove američke sankcije, čiju mogućnost Vašington razmatra.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...