dobijanje dozvole za pokretanje gasovoda moglo bi da potraje i četiri meseca

Nastaviće se napadi na Severni tok 2

BiznisEkologijaInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

15.9.2021 11:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastaviće se napadi na Severni tok 2 Nastaviće se napadi na Severni tok 2
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će se pokušaji napada na gasovod “Severni tok 2” nastaviti, a proces dobijanja dozvole za... Nastaviće se napadi na Severni tok 2

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će se pokušaji napada na gasovod “Severni tok 2” nastaviti, a proces dobijanja dozvole za pokretanje gasovoda bi mogao da traje i četiri meseca.

Svi radovi na gasovodu su završeni i trenutno je u toku proces dobijanja neophodnih dozvola od nemačkog regulatora, istakao je ruski ministar na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). Ispostavilo se da je ovaj proces u Nemačkoj prilično spor, te da će se na dozvolu čekati oko četiri meseca, prenosi Tanjug.

Lavrov je izjavio i da nema sumnje da će se pokušaji napada na gasovod nastaviti.

Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da će agresivno nastrojena manjina u Evropskoj uniji pokušati da ostalima nametne negativan stav prema „Severnom toku 2“.

Kako Lavrov ističe, Rusija će voditi razgovore sa onima iz Evropske unije koji su za to spremni. Međutim, ukoliko se bude pratila logika prema kojoj nijedna članica ne odlučuje o svojim poslovima sa Rusijom samostalno, to bi se moglo protumačiti kao da neko u Briselu želi svima da nametne agresivnu politiku manjine uperenu prema “Severnom toku 2”.

Prošle nedelje Gazprom je saopštio da je tehnički završena morska deonica drugog kraka gasovoda „Severni tok 2“.

Međutim, i dalje postoje brojne birokratske prepreke koje kompanija mora da prevaziđe pre nego što gasovod bude pušten u rad.

Gasovod „Severni tok 2“ sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji idu od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Radovi na gasovodu prekinuti su u decembru 2019. godine, posle čega je švajcarska kompanija Allseas odustala od polaganja cevi zbog pretnji od američkih sankcija.

Od decembra 2020. godine izgradnja gasovoda je nastavljena i u potpunosti je završena 10. septembra 2021.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...