ŠIRENJE DELTA SOJA KORONA VIRUSA UTIČE NA BERZANSKE INDEKSE

Akcije na Wall Streetu padaju, berzanski indeksi variraju na dnevnom nivou

BerzaNovacSvetVesti

15.9.2021 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije na Wall Streetu padaju, berzanski indeksi variraju na dnevnom nivou Akcije na Wall Streetu padaju, berzanski indeksi variraju na dnevnom nivou
Dalje širenje delta varijante koronavirusa, spori oporavak privrede i najava o povećanju poreza doveli su do pada akciija na Wall Streetu. Berzanski indeks Dow... Akcije na Wall Streetu padaju, berzanski indeksi variraju na dnevnom nivou

Dalje širenje delta varijante koronavirusa, spori oporavak privrede i najava o povećanju poreza doveli su do pada akciija na Wall Streetu.

Berzanski indeks Dow Jones skliznuo je 292 boda, odnosno 0,84 odsto, na 34.577 bodova, S&P 500 pao je 0,57 odsto, na 4.443 boda, dok je Nasdaq indeks pao 0,45 odsto, na 15.037 bodova.

Ovi indeksi su na početku jučerašnjeg trgovanja porasli jer su ulagače ohrabrili nešto slabiji podaci o inflaciji nego što se očekivalo, nakon što su u avgustu potrošačke cene porasle 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec i 5,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Iako je inflacija i dalje vrlo visoka, ulagači se nadaju da je, kako tvrde čelnici Centralne banke SAD, privremena.

Kasnije istog dana berzanski indeksi skliznuli su u negativno područje. Razlog su strahovanja ulagača da će oporavak privrede nastaviti da se usporava zbog daljeg širenja korona virusa.

Ove nedelje očekuju se i izveštaji o potrošnji u maloprodaji i raspoloženju potrošača u SAD, koji će pokazati da li je širenje delta varijante korona virusa uticalo i na potražnju.

Ulagači su fokusirani na predlog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) o budžetskom paketu vrednom 3.500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 odsto.

Predložene poreske izmene mogle bi, prema analitičarima investicione banke Goldman Sachs, da smanje zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u narednoj godini za otprilike pet odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...