Wall Street beleži opreznije trgovanje u iščekivanju odluke američke centralne banke

Nastavlja se jačanje vodećih berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

4.5.2022 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nastavlja se jačanje vodećih berzanskih indeksa Nastavlja se jačanje vodećih berzanskih indeksa
Wall Street je zabeležio rast glavnih berzanskih indeksa drugi dan zaredom, iako investitori i dalje nastupaju nesigurno dok ulagači čekaju odluke zvaničnika američke centralne... Nastavlja se jačanje vodećih berzanskih indeksa

Wall Street je zabeležio rast glavnih berzanskih indeksa drugi dan zaredom, iako investitori i dalje nastupaju nesigurno dok ulagači čekaju odluke zvaničnika američke centralne banke o zaoštravanju monetarne politike.

Dow Jones je ojačao 0,2 odsto na 33.128 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,48 odsto na 4.175 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 odsto na 12.563 boda, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Tokom celog trgovanja indeksi su se izmenjali u pozitivnom i negativnom području, jer ulagači nisu voljni previše da rizikuju uoči odluka donosioca američke monetarne politike.

U utorak je počela dvodnevna sednica Federalnih rezervi, a kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u 40 godina, gotovo svi očekuju povećanje kamatnih stopa barem za 0,5 procentnih bodova, što bi bilo najveće jednokratno povećanje cene novca u SAD od 2000. godine.

Fed je već na sednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih bodova, a očekuje se da će i nakon maja nastaviti s agresivnim zaoštravanjem svoje monetarne politike.

Zbog toga će danas u fokusu ulagača biti konferencija za medije predsednika Fed Džeroma Pauela (Jerome Powell), koji bi mogao nagovestiti kojim tempom će ubuduće povećavati kamate, ali i smanjivati bilans, koji je Fed nagomilao kupujući obveznice kako bi pomogao ekonomiji za vreme korona krize.

S obzirom na to da je u prvom tromesečju američka ekonomija pala na kvartalnom nivou prvi put nakon dve godine, ulagači se plaše da bi mogla uroniti u recesiju ako Fed previše poveća kamate.

Uprkos nesigurnosti uoči sednice Federalnih rezervi, u poslednja dva dana cene akcija su poralse zbirno gledano,  nakon oštrog pada u aprilu. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih devet je zabeležilo rast, a najviše energetski i finansijski.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto na 7.561 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 od

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Ne čudi što su američki berzanski indeksi stabilni i u porastu…

    Odgovori

    • IVAN

      4.5.2022 #2 Author

      Samo dokle ce tako izdrzati

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    5.5.2022 #3 Author

    velika je umešnost sada pametno ulagati sa velikim iznosima ogromni su rizici

    Odgovori

  • TINA

    5.5.2022 #4 Author

    Sve je to promenljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...