Napuštanje poslova u SAD zbog obaveze povratka u kancelarije

Rekordan broj Amerikanaca dao otkaz u martu

SvetVesti

4.5.2022 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rekordan broj Amerikanaca dao otkaz u martu Rekordan broj Amerikanaca dao otkaz u martu
Na američkom tržištu rada rekordnih 4,5 miliona zaposlenih dalo je otkaz u martu, prema podacima Biroa za statistiku rada. Najveći broj otkaza zabeležen je... Rekordan broj Amerikanaca dao otkaz u martu

Na američkom tržištu rada rekordnih 4,5 miliona zaposlenih dalo je otkaz u martu, prema podacima Biroa za statistiku rada. Najveći broj otkaza zabeležen je u sektorima profesionalnih i poslovnih usluga, kao i u građevinarstvu, a ukupna stopa napuštanja posla je porasla na tri odsto, najviše od decembra prošle godine.

Prema navodima stručnih regrutera, broj otkaza raste uporedo da zahtevima poslodavaca da vrate radnike u kancelarije, a glavni razlog za napuštanje posla je pronalaženje mogućnosti za rad na daljinu, prenosi CNN. Broj raspoloživih radnih mesta takođe je porastao, na 11,5 miliona, što je naviše od decembra 2020. godine.

Stopa otvaranja radnih mesta takođe je povećana, pa je u martu bilo raspoloživo 1,9 radnih mesta za svakog nezaposlenog Amerikanca. Centralna banka trebalo bi da objavio promene monetarne politike u sredu u pokušaju da stavi inflaciju pod kontrolu, ali da istovremeno ne ugrozi rast, što bi moglo da uzdrma tržište rada.


Za sada američke kompanije i dalje imaju poteškoće da pronađu i zadrže osoblje. Proizvodni sektor se i dalje bori sa nedostatkom radne snage. Porastao je broj oglasa za posao u maloprodaji i proizvodnji, dok je smanjen broj ponuda za poslove u oblastima transporta, skladištenja i komunalnih usluga.

Analitičari ocenjuju da radnici nastavljaju da daju otkaze i da se zapošljavaju velikom brzinom, što je pozitivan znak jačanja tržišta rada. Uprkos velikom broju otkaza, zapošljavanje je još brojnije u svim sektorima, pa je tendencija američkog tržišta rada povratak prema snazi koju je imalo pre pandemije. Prema prognozama ekonomista, očekuje se da je tokom aprila zaposleno dodatnih 400.000 radnika.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    Ljudi sve nezadovoljniji poslom i sve više daju otkaze…

    Odgovori

    • IVAN

      4.5.2022 #2 Author

      Sistem treba menjati.decenijama se prica da radniku bude bolje ali nista od toga.

      Odgovori

  • SRDJAN

    4.5.2022 #3 Author

    Sve vise je potraga za radom na daljinu.

    Odgovori

  • IVAN

    4.5.2022 #4 Author

    Sve je to normalnu u kakvim vremenima zivimo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.5.2022 #5 Author

    Koliko kod da daju otkaze,njihova mesta se brzo popunjavaju…

    Odgovori

  • VOJKAN

    5.5.2022 #6 Author

    Nek dođu Srbiju, ovde posla ima preko glave…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...