Poslednje uporište Ukrajinaca u Marijupolju odoleva

Nastavljena blokada železare „Azovstal“

SvetVesti

5.5.2022 16:42 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nastavljena blokada železare „Azovstal“ Nastavljena blokada železare „Azovstal“
Ruskoj vojsci je poznato da Sjedinjene Američke Države, NATO i Velika Britanija snabdevaju Ukrajinu oružjem i obaveštajnim informacijama, što ne pomaže da se brzo... Nastavljena blokada železare „Azovstal“

Ruskoj vojsci je poznato da Sjedinjene Američke Države, NATO i Velika Britanija snabdevaju Ukrajinu oružjem i obaveštajnim informacijama, što ne pomaže da se brzo završi specijalna operacija, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naša vojska dobro zna da SAD, Velika Britanija i NATO u celini stalno predaju obaveštajne informacije i druge parametre ukrajinskim Oružanim snagama. Zajedno sa isporukama naoružanja koje te zemlje i NATO šalju Ukrajini, to ne pomaže brzom završetku operacije“, rekao je Peskov, prenosi Sputnik.

On je istakao da to ne ometa postizanje postavljenih ciljeva ruske vojske, kao i da „ruska vojska radi sve u toj situaciji“. Komentarišući situaciju u železari „Azovstal“ u Marijupolju, on je naveo da se nastavlja blokada fabrike. Zahtev ukrajinskih snaga u fabrici da se izvrši razmena civila za hranu i lekove, on je uporedio sa zahtevima terorista u Siriji. Pripadnici zloglasnog odreda Azov, koji se nalaze u fabrici navodno su ponudili oslobađanje 15 civila u zamenu za tonu hrane i lekova, prenele su RIA Novosti.

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič rekao je u četvrtak da je rusko zauzimanje železare „Azovstal“ pokušaj da se predsedniku Vladimiru Putinu uruči „poklon“ za praznik 9. maj (Dan pobede nad fašizmom), ali da ruski napadi nailaze na snažan otpor ukrajinskih trupa. „Spremaju se da proglase pobedu u Marijupolju, mislim da neće uspeti“, rekao je Arestovič, prenosi NBC News.

Prema navodima ukrajinskih snaga, čije je železara poslednje uporište u Marijupolju, ruske snage koncentrišu svoje napore na blokiranju i uništenju ukrajinskih jedinica u fabrici. „Uz podršku aviona, neprijatelj je nastavio ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem“, saopštila je ukrajinska vojska u četvrtak, prenosi CNBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je prethodne noći da je iz Marijupolja evakuisano još 344 civila koji su upućeni u Zaporožje, koji kontrolišu ukrajinske snage. Pretpostavlja se da se u fabrici „Azovstal“ nalazi oko 200 civila među kojima ima i dece.

Portparol Pentagona Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da su Rusi ostvarili neujednačen napredak u regionu Donbasa, posle višenedeljnih napora i pregrupisavanja. Bez obzira na to, prema rečima Kirbija, SAD i saveznici žure da pošalju dodatnu bezbednosnu pomoć usled pojačanog ruskog napada na istočnu i južnu Ukrajinu.

  • SNEZANA

    5.5.2022 #1 Author

    Obrni okreni,Rusija tu prednjaci.

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.5.2022 #2 Author

    Zalosno koliko neduznih civila ima zarobljenih i dokle ce ova agonija trajati…

    Odgovori

  • IVAN

    5.5.2022 #3 Author

    Nece Rusija stati dok ne ispune sve ciljeve.

    Odgovori

  • Anna

    6.5.2022 #4 Author

    Vrlo interesantno viđenje. Samo što ni sami Rusi više ne veruju u ovu priču.

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #5 Author

    Rat je zaustavio sve pa i železaru.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...