Razlika od 278,1 milion evra

NBS: Bruto devizne rezerve u aprilu niže nego u martu

BankeNovacSrbijaVesti

11.5.2021 15:40 Autor: Julijana Vincan 0

NBS: Bruto devizne rezerve u aprilu niže nego u martu NBS: Bruto devizne rezerve u aprilu niže nego u martu
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 14 milijardi evra i bile su niže za 278,1 milion evra u odnosu... NBS: Bruto devizne rezerve u aprilu niže nego u martu

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 14 milijardi evra i bile su niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

„Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 136 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama“, istaknuto je u saopštenju NBS.

Kako je navedeno, neto devizne rezerve, odnosno devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i po drugim osnovima, na kraju aprila iznosile su 11,6  milijardi evra.

„Na kraju aprila bruto devizne rezerve bile su niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države (ukupno neto 210,6 miliona evra). Na smanjenje deviznih rezervi u aprilu dodatno je uticao negativan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 123,5 miliona evra“, naglašeno je u kabinetu guvernerke.

Dodaje se da su neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila, ostvareni po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, devizne obavezne rezerve usled uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 115,7 miliona evra) bili više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (efekat po osnovu svop transakcija – 28 miliona evra) i odlive po drugim osnovima (ukupno neto 31,7 miliona evra).

„Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 618,9 miliona evra i bio je za 150,9 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.144,7 miliona evra“, napominje se u saopštenju NBS.

Konstatovano je i da je u aprilu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena.

„Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu kupila i prodala isti iznos deviza (po 45 miliona evra). Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala 50 miliona evra“, piše u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...