izgledi privrednog rasta ostaju povoljni

NBS: EU pohvalila ekonomsku politiku u Srbiji

BankeEUNovacSrbijaU fokusuVesti

24.5.2022 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

NBS: EU pohvalila ekonomsku politiku u Srbiji NBS: EU pohvalila ekonomsku politiku u Srbiji
Prema oceni Evropske komisije i Evropske centralne banke, izgledi privrednog rasta Srbije ostaju povoljni, pri čemu su, kao i svuda u svetu, prisutni rizici... NBS: EU pohvalila ekonomsku politiku u Srbiji

Prema oceni Evropske komisije i Evropske centralne banke, izgledi privrednog rasta Srbije ostaju povoljni, pri čemu su, kao i svuda u svetu, prisutni rizici da bi on mogao da bude niži od projektovanog zbog negativnih efekata konflikta u Ukrajini.

Ove institucije podsećaju da se pre izbijanja konflikta u Ukrajini u Srbiji očekivao privredni rast od blizu pet odsto godišnje, što je za oko jedan procentni poen više nego u periodu pre pandemije korona virusa.

ECB i Evropska komisija ocenile su i da je i tokom pandemije Narodna banka Srbije (NBS) snažno podržala privredni rast u Srbiji korišćenjem velikog broja instrumenata i mera. Ocenjeno je i da je, u uslovima globalno povećanih troškovnih pritisaka, NBS od oktobra 2021. konzistentno zaoštravala monetarne uslove – do aprila povećanjem prosečne ponderisane kamatne stope na aukcijama repo prodaje dinarskih hartija od vrednosti, a od aprila i povećanjem referentne kamatne stope, navodi se u saopštenju NBS.

Ističu i da je u Srbiji očuvana stabilnost deviznog kursa dinara prema evru, kojoj je NBS doprinela intervencijama na deviznom tržištu u oba smera, a tokom 2021. godine pretežno kupovinom deviza.

„Кonstatuje se i da je finansijsko zdravlje banaka u Srbiji očuvano i u uslovima krize, na šta ukazuju pokazatelji adekvatnosti kapitala i likvidnosti znatno iznad regulatornih minimuma. Ocenjuje se i da, ni nakon prestanka primene pojedinih monetarnih i fiskalnih podsticaja, nije pogoršan kvalitet aktive banaka“, ističe se u saopštenju NBS.

Takođe, dodaje se da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima nastavilo da se smanjuje, spuštajući se na nivo od 3,4 odsto u martu ove godine.

Zahvaljujući preduzetim merama NBS kojima se podstiče dinarsko kreditiranje, pre svega privrede, nastavljen napredak u procesu dinarizacije.

Preporuke NBS su nastavak dosadašnjih aktivnosti – praćenje faktora inflacije i reakcija po potrebi kao i u prethodnom periodu, kontinuitet snažnog regulatornog okvira u finansijskom sektoru i očuvanja kvaliteta aktive banaka, kao i nastavak podrške procesu dinarizacije promovisanjem instrumenata zaštite od deviznog rizika i dugoročnih dinarskih izvora finansiranja.

Rezultati NBS koje je istakla guvernerka Jorgovanka Tabaković:

  • kumulativan realni rast bruto domaćeg proizvoda od 6,4 odsto;
  • rast deviznih rezervi za 23 odsto, na rekordni nivo;
  • rekordan izvoz robe i usluga, koji je za 22 odsto viši nego u pretkriznoj 2019. godini;
  • rekordan priliv stranih direktnih investicija od oko 7,5 odsto
  • bruto domaćeg proizvoda;
  • zdrav rast kreditne aktivnosti od oko 10 odsto, rast
  • dinarizacije i kredita i depozita, kao i spuštanje
  • problematičnih kredita na istorijski najniži nivo – ispod 3,5 odsto (3,4 odsto na kraju marta 2022. godine).
  • SRDJAN

    24.5.2022 #1 Author

    Uvek nas pohvaljuju a i nasi sami sebe cesto pohvale al slabo se nesto vidi napredak u sistemu drzave, institucije po funkcionisanju su ispod svakog nivoa.

    Odgovori

  • VERA

    24.5.2022 #2 Author

    Naravno da ce da kazu da ih je pohvalila EU a samo mi znamo kako zivimo.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    25.5.2022 #3 Author

    Ne bi se reklo da je tako i u praksi…

    Odgovori

  • NINO

    25.5.2022 #4 Author

    Svako svakog hvali, a narod niko nista ne pita.

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.5.2022 #5 Author

    To mi nesto nerealno zvuci…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...