na smanjenje uticale intervencije nbs na međubankarskom deviznom tržištu

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta 14,3 milijarde evra

BankeNovacSrbijaVesti

12.4.2022 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta 14,3 milijarde evra Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta 14,3 milijarde evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 14.296,3 miliona evra i bile su za 1.265,2 miliona evra niže nego na... Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta 14,3 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju marta iznosile 14.296,3 miliona evra i bile su za 1.265,2 miliona evra niže nego na kraju prethodnog meseca.

Kako je navedeno u saopštenju NBS, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 131 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 11.577,7 miliona evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 1.370,2 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi i u martu 2022. godine u najvećoj meri su uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (1.160,0 miliona evra) koje su bile neophodne radi očuvanja stabilnosti na domaćem deviznom tržištu. Pored toga, na smanjenje deviznih rezervi delovali su i – neto razduženje države po osnovu kredita (161,6 miliona evra) i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 45,3 miliona evra).

pare
Foto: Uprava carina

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka (89,2 miliona evra), kao i upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih državnih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu i ostalim osnovima (ukupno neto 24,1 miliona evra). Neto tržišni efekti su u martu bili negativni u iznosu od 11,6 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 522,5 miliona evra i bio je za 51,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.627,3 miliona evra.

U martu, kao i od početka ove godine, dinar je blago nominalno oslabio prema evru (za 0,1 odsto). Pri tome, Narodna banka Srbije tokom proteklih šest meseci (od oktobra 2021. godine) snažno deluje na domaćem deviznom tržištu, kako bi očuvala neophodnu relativnu stabilnost deviznog kursa u uslovima nezapamćene globalne neizvesnosti. U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u martu prodala do sada najviši iznos od 1.170 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2.115 miliona evra.

Prošlog meseca je realizovan rekordno visok neto otkup efektivnog stranog novca od banaka u iznosu od čak 692,5 miliona evra, što je doprinelo snažnim deprecijacijskim pritiscima na kurs dinara prema evru. U martu je ovaj faktor, uz nastavak visoke tražnje za devizama tri najveća uvoznika energenata (503,2 miliona evra), činio celinu neto tražnje za devizama po osnovu svih faktora, dok su svi ostali činioci imali gotovo neutralan zbirni efekat.

Posmatrano u prethodnih šest meseci (od oktobra 2021. zaključno sa martom 2022. godine), neto tražnja za devizama najvećih uvoznika energenata iznosila je 2.146,3 miliona evra i činila je gotovo 90 odsto neto tražnje za devizama svih rezidentnih kompanija.

Tagovi
EVRO NBS
 • Milovan94

  12.4.2022 #1 Author

  Ovo su dobre vesti za nas

  Odgovori

 • IVAN

  12.4.2022 #2 Author

  Sta reci nego super

  Odgovori

 • EUfreedom

  13.4.2022 #3 Author

  Devizne rezerve su smanjene za 1.265 miliona € u martu i na to treba dodati i januarsko i februarsko smanjenje od oko 950 miliona €, sto od pocetka godine daje rezultat od 2.200 miliona € manje od pocetka godine.
  Martovsko smanjenje je katastrofalnoo veliko, a i dalje ce se nastaviti smanjenje deviznih rezervi.
  Ovakvom politikom NBS ce izgubiti devizne rezerve i na kraju ce devalvirati dinar na mnogo visem nivou u odnosu na evro, a pri tome nece imati rezerve da brani visi kurs, pa ce dinar dodatno oslabiti.
  Izbalansirani prustup je da NBS pusti dinar da blago klizi, da se spoljno trgovinski deficit vraca u ravnotezu, i da se sacuvaju devizne rezerve za uvoz energenata, lekova i hrane.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...