U Srbiji 12.000 preduzeća u riziku od propadanja zbog tranzicije vlasništva

Smena generacija veliki izazov za uspešne kompanije

AnalizaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

12.4.2022 15:34 Autor: Ljiljana Begović 16

Smena generacija veliki izazov za uspešne kompanije Smena generacija veliki izazov za uspešne kompanije
Poslovni transfer podrazumeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu kako bi se osigurao kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti. Pored nasleđivanja vlasništva, ovaj postupak podrazumeva i... Smena generacija veliki izazov za uspešne kompanije

Poslovni transfer podrazumeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu kako bi se osigurao kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti. Pored nasleđivanja vlasništva, ovaj postupak podrazumeva i prenošenje upravljanja i rukovođenja preduzećem.

Poslovni konsultanti smatraju da je česta greška vlasnika preduzeća insistiranje na tome da deca preuzmu posao i nastave upravljanje firmom, bez obzira na to da li su ona zainteresovana za tako nešto.

„I ovaj proces, kao i svaki drugi u preduzeću, mora biti adekvatno analiziran, planiran i vođen, i to spada u domen transfera menadžmenta“, navode autori knjige “Korak ispred”, finansijski konsultanti za poslovanje preduzeća Biljana Lazarević i Veljko Davidović.

Porodične kompanije u Srbiji su veoma brojne. Istraživanja govore da oko 12.000 preduzeća u Srbiji čini rizičnu grupu sa aspekta kontinuiteta poslovanja, zbog značajnog broja vlasnika koji će se u skoroj budućnosti suočiti sa pitanjem smene generacija.

Vlasnici smatraju da je za poslovni kontinuitet bitno da sa vođenjem posla nastavi osoba od poverenja i usled toga favorizuju članove porodice, bez obzira na stručnost i interesovanja naslednika.

Osnivač i generalni direktor (CEO) kompanije „Companies Connected“ Đorđe Petrović smatra da je u porodičnom poslu temeljni resurs vrlo često sam preduzetnik.

U mnogim slučajevima to je osoba koja omogućava biznisu da bude konkurentan i kada se dogodi da osnivač više ne može da radi gubi se glavni resurs. To znači da treba promeniti način rada u kome svima upravlja jedna osoba ili, drugim rečima, treba raditi na tome da se stvori sistem gde proces donošenja odluka nije zasnovan samo na mišljenjima preduzetnika.

Petrović kaže da se osnivači porodičnih biznisa, pored ovog organizacionog izazova, suočavaju i sa problemom usled prirodnog procesa starenja – kome da predaju palicu upravljanja.

Analize, finansijski izveštaj i istraživanja
Foto: Pexels.com

To se već u praksi pokazalo kao ogroman izazov i mnoge kompanije su nakon te tranzicije brzo i nestale. Naime, to što je osnivač porodične firme imao dovoljno sposobnosti da stvori firmu i da je dovede do nekog nivoa ne znači da će njegovi naslednici imati iste sposobnosti ili čak i afinitete da nastave sa porodičnim poslom.

Priprema kompanije za uspešan prenos vlasništva i upravljanje podrazumeva da su ispunjeni neki preduslovi koji se odnose na transparentnost dosadašnjeg poslovanja.

„Transparentno poslovanje oslanja se na jasnu organizacionu strukturu, poslovnu politiku preduzeća kao dokument koji definiše strategiju i ciljeve preduzeća, i reguliše interno operativno funkcionisanje. Takođe, transparentno omogućava kontinuitet rada bez obzira da li upravljanje nastavlja naslednik ili neko iz menadžerske strukture ko nije u srodstvu“ , kažu autori knjige “Korak ispred”, finansijski konsultanti za poslovanje preduzeća Biljana Lazarević i Veljko Davidović.

Koliko ima osnivača koji su i vlasnici preduzeća?

Preduzeća čiji su vlasnici starosti 55 i više godina čine oko 30 odsto svih registrovanih preduzeća u Agenciji za privredne registre Srbije. Oko 90 procenata njih su i osnivači tih preduzeća.

Oni dodaju da vlasništvo ne treba izjednačavati sa upravljanjem.

Čak i ako se realizuje situacija da budući vlasnik, naslednik bude i direktor kompanije, pisana dokumenta mogu samo da olakšaju taj transfer. Na ovaj način za transfer biznisa su spremni i osnivač i potencijalni naslednici.

Gledano iz ugla naslednika, prenos vlasništva je još složeniji, i očekivanja su drugačija.

„Nekada postoji volja i od strane osnivača i naslednika da zajednički rade na ovom kompleksnom i strateški bitnom pitanju presudnom za održivost i rast preduzeća, ali je potrebna i dodatna spremnost da se investira u dalje obrazovanje i učenje, stručnu podršku u uključivanju naslednika, primenu novih poslovnih modela i sagledavanja, poput saradnje sa poslovnim udruženjima, poslovnim školama, konsultantima“, ocenjuju autori.

Đorđe Petrović smatra da ćemo u narednih 10 do 20 godina imati ogromne izazove vezane za tranziciju sa prve na drugu generaciju, pošto se tek sada prva generacija naših preduzetnika susreće sa ovom situacijom, i da će u ovom vremenskom periodu mnoštvo kompanija, od kojih sada neke smatramo velikim i uspešnim, prestati da postoje.

„Sve ono što su osnivači godinama mukotrpno gradili nestaće maltene preko noći, a samim tim generacije koje dolaze posle njih neće imati ništa od onoga što bi im porodična firma mogla doneti. Međutim, to će biti veliki izazov i za našu državu i društvo u celini, s obzirom na to da nestanak kompanije koja, na primer, ima 100 zaposlenih nije samo problem vlasnika kompanije i tih zaposlenih već i šire zajednice“, zaključuje Đorđe Petrović.

 • IVAN

  12.4.2022 #1 Author

  Smena genaeracija je normalan proces

  Odgovori

 • Emilija

  12.4.2022 #4 Author

  Tako i treba da bude

  Odgovori

 • MARKO7

  12.4.2022 #5 Author

  Sve je to normalan proces

  Odgovori

 • Milovan94

  12.4.2022 #6 Author

  Sve je to normalno. Ništa strašno

  Odgovori

 • SANJA

  12.4.2022 #7 Author

  Na mladima svet ostaje,najnormalnija stvar

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.4.2022 #8 Author

  Porazavajuce je koliko firmi propadnu zbog nestrucnosti i nezainteresovanosti od strane naslednika…

  Odgovori

 • BRANA19

  13.4.2022 #9 Author

  Normalan proces , samo kad bi mladi hteli normalno da rade…

  Odgovori

 • Pasparrtu

  13.4.2022 #10 Author

  Verujem da 50% preduzetnika dobro proceni da li je njihov naslednik/clan porodice sposoban da nastavi sa vodjenjem firme.. 20% ide na srecu i nada se nekom uspehu.. A ostalih 30% se zatvori verovatno 😯

  Odgovori

 • STRELAC

  13.4.2022 #11 Author

  Ne slazem se da je to prirodni proces.Samo zato sto je otac ili majka bio uspesan,ne znaci da ce i naslednici.Na vreme treba decu uvesti u poslovanje,ako je to njihov domen interesa jer nije svako ni sposoban a ni zaintetesovan.

  Odgovori

  • Lelica

   13.4.2022 #12 Author

   Sigurno,ako deca imaju radnu naviku skroz je druga prica.

   Odgovori

 • Anna

  13.4.2022 #13 Author

  Poenta je da se naslednici uvedu u posao na vreme i da barem neku godinu zajedno rade. Tako će steći odgovarajuća znanja kontakte i svakako će imati pored sebe osobu koja će im pomoći oko nedoumica. Nove generacije mogu uvesti nove tehnologije i inovacije u posao i unaprediti ga. Ali sve to samo pod jednim uslovom- da nova generacija pokazuje zainteresovanost i želju da nastavi posao.

  Odgovori

 • MIROSLAV

  13.4.2022 #14 Author

  Problem je što mlađe generacije neće da učestvuju u tom sistemu i privredi koja je bazirana na kreditima koje im starije generacije ostavljaju.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  13.4.2022 #15 Author

  treba dati šansu mladim kadrovima ali i naučiti od „starih“

  Odgovori

 • LUKA

  13.4.2022 #16 Author

  Odlicna sansa za mlade

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *