korisnici mogu da se jave kompaniji radi otkupa novca

NBS oduzela dozvolu iPay-u, više ne rade u Srbiji

BankeNovacPoslovanjeSrbijaVesti

8.7.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

NBS oduzela dozvolu iPay-u, više ne rade u Srbiji NBS oduzela dozvolu iPay-u, više ne rade u Srbiji
Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca „iPay“. Rešenje o... NBS oduzela dozvolu iPay-u, više ne rade u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca „iPay“.

Rešenje o oduzimanju dozvole, koje je potpisala guvernerka Jorgovanka Tabaković, doneto je n sednici Izvršnog odbora NBS u četvrtak, a dozvola je prestala da važi istog dana, prenosi agencija Beta pozivajući se na Nova.rs.

„Oduzima se dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca ‘iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica’ izdata 13. oktobra 2016. godine“, navodi se u odluci NBS.

„Privredno društvo iPay više ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga, niti da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvata elektronski novac ili ga prenosi, na osnovu prethodno zaključenih ugovora“, navela je NBS.

Dodaje se da iPay ne može ni da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga.

Posle prestanka važenja dozvole, a radi zaštite korisnika platnih usluga i imalaca elektronskog novca, ovo privredno društvo je dužno da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog novca i da imaocima prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog novca, kao i da u pogledu platnih usluga izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja tog rešenja.

Korisnici iPay u četvrtak su dobili i mejl u kojem ih obaveštavaju da obustavljaju dalje pružanje usluga.

„Obaveštavamo vas da smo dužni da obustavimo dalje pružanje usluga, a prema nalogu NBS i Rešenju o oduzimanju licence od 7. jula ove godine. Potvrđujemo da će se transakcije inicirane do 7. jula 2022. godine realizovati, kao i da će vas stručne službe institucije informisati o daljem postupanju“, naveo je iPay.

U mejlu iPay poručuje korisnicima koji imaju elektronski novac da im se jave radi otkupa tog novca, a obrada zahteva i isplata vršiće se najkasnije u roku od 15 dana od prijema zahteva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.