vodeći berzanski indeksi rastu četvrti dan zaredom

Wall Street nastavlja sa optimističnim trgovanjem

BerzaNovacSvetVesti

8.7.2022 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Wall Street nastavlja sa optimističnim trgovanjem Wall Street nastavlja sa optimističnim trgovanjem
Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli četvrti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će američka centralna banka... Wall Street nastavlja sa optimističnim trgovanjem

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Nasdaq indeks porasli četvrti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će američka centralna banka ubuduće manje agresivno podizati kamatne stope.

Dow Jones je ojačao 1,12 odsto na 31.384 boda, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto na 3.902 poena, a Nasdaq indeks 2,28 odsto na 11.621 bod.

Nakon što je u prvom polugodištu S&P 500 zabeležio najveći pad još od 1970. godine, u prva četiri radna dana jula taj indeks je porastao, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Tržište pokušava da se oporavi, premda se na ekonomskom planu nije promenilo ništa – inflacija je i dalje visoka, Rusija i dalje napada Ukrajinu, a američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) najavljuju dalje povećanje kamata.

Zapisnik s poslednje sednice Feda, objavljen u sredu, pokazao je da se čelnici američke centralne banke slažu da bi na sednici u julu trebalo dodatno povećati ključne kamatne stope za 0,5 ili 0,75 procentnih poena, s obzirom na to da se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće iznad 8,5 odsto. Niz poslednjih podataka pokazuje da se rast američke ekonomije usporava, pa se na tržištima najviše raspravlja o tome hoće li Fed uspeti „mekano“ da prizemlji privredu ili joj preti recesija.

Ulagače je u četvrtak ohrabrio jedan od guvernera Feda Kristofer Voler (Christopher Waller), kazavši da su strahovanja od recesije preterana i da se zalaže za povećanje kamata za 0,5 procentnih poena na sednici u septembru.

Na tržištu novca sada se procenjuje da će ključna kamata u martu naredne godine dostići vrhunac od 3,44 odsto, dok se još nedavno procenjivalo da bi do maja mogla dostići četiri odsto. Trenutno se kreće na 1,58 odsto.

U većini sektora cene akcija su rasle, a najviše u energetskom, u proseku 3,5 odsto, zahvaljujući oporavku cena nafte, nakon što su početkom sedmice pale na najniže vrednosti u tri meseca. Značajno su porasle i cene akcija tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Tesla.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,14 odsto na 7.189 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,97 odsto na 12.843 boda, a pariski CAC 1,6 odsto na 6.006 bodova.

  • Milovan94

    9.7.2022 #1 Author

    Baš lepo sto su tako optimisticni

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.7.2022 #2 Author

    Koliko je je nestabilna situacija,mislim da ce taj optimizam jako brzo preci u pesimizam…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...