neophodno poskupljenje struje i gasa

Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22 milijardu evra

AnalizaNovacSrbijaU fokusuVesti

7.7.2022 15:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22 milijardu evra Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22 milijardu evra
Ukupni gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa tokom grejne sezone 2021/22. godine iznosili su oko milijardu evra, naveo je Fiskalni savet, u danas objavljenoj analizi... Fiskalni savet: Gubitak EPS-a i Srbijagasa u grejnoj sezoni 2021/22 milijardu evra

Ukupni gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) i Srbijagasa tokom grejne sezone 2021/22. godine iznosili su oko milijardu evra, naveo je Fiskalni savet, u danas objavljenoj analizi Strukturni problemi srpske energetike u svetlu globalne krize: uzroci, troškovi i moguća rešenja.

„Od dosad napravljenih gubitaka, približno polovinu, oko 500 miliona evra, već je finansirao državni budžet dotacijama Srbijagasu“, navedeno je u analizi, prenosi Beta.

Preostalih 500 miliona evra platio je zasad EPS, mahom uzimajući kredite za likvidnost.

„Jedan od uslova za ozdravljenje EPS-a bio bi urgentna mera povećanja cena električne energije za domaćinstva od 15-20 odsto, uz slično povećanje za privredu“, naveo je Fiskalni savet.  

Pitanje je, međutim, da li će i ovaj dug EPS-a u jednom trenutku pasti na teret poreskih obveznika, jer je trenutno poslovanje EPS-a neodrživo.

Novi veliki gubici EPS-a i Srbijagasa mogli bi se napraviti i naredne zime ukoliko ne dođe do brzog i snažnog zaokreta u poslovanju tih preduzeća.

Ovi gubici u tom slučaju verovatno bi bili tek neznatno niži od milijardu evra i ne bi mogli da se nastave unedogled, jer bi u jednom trenutku postali neodrživ teret, ne samo za sama preduzeća, već i za čitave javne finansije.

Ono što trenutno predstavlja dodatnu opasnost za Srbiju je to što će stabilno snabdevanje strujom i gasom i u narednoj grejnoj sezoni ponovo zavisiti od raspoložive infrastrukture i energenata iz inostranstva, koji nisu zagarantovani.

„Sve ovo se moglo i moralo izbeći boljim upravljanjem javnim preduzećima u prethodnim godinama. Dosadašnji način vođenja EPS-a (i EDS-a) ne sme se više tolerisati“, naveo je Fiskalni savet.

  • MAJA

    7.7.2022 #1 Author

    Fiskalni savet se sastoji od strucnjaka

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.7.2022 #2 Author

    Važno je da oni imaju abnormalno visoke plate pa mogu da prave gubitke.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.7.2022 #4 Author

    Sad vise njihovo lose vodjenje se ne moze tolerisati,pa ne traje to mesec dana nego godinama!

    Odgovori

  • Emilija

    8.7.2022 #5 Author

    To su sve napredni direktori koji sve znaju a za rezultat imaju gubitke.Tako je na svim nivoima u zemlji

    Odgovori

  • BIJUTI27

    24.10.2022 #6 Author

    Ko nam vodi drzavu i ministarstva dobro još ne živimo pod svećom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...