uz saglasnost agencije za energetiku

Cena gasa u Srbiji od prvog avgusta u proseku veća za devet odsto

SrbijaU fokusuVesti

7.7.2022 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cena gasa u Srbiji od prvog avgusta u proseku veća za devet odsto Cena gasa u Srbiji od prvog avgusta u proseku veća za devet odsto
Javno preduzeće „Srbijagas“ saopštilo je danas da će prosečna cena gasa za kupce od 1. avgusta biti veće devet odsto. „Cena prirodnog gasa od... Cena gasa u Srbiji od prvog avgusta u proseku veća za devet odsto

Javno preduzeće „Srbijagas“ saopštilo je danas da će prosečna cena gasa za kupce od 1. avgusta biti veće devet odsto.

„Cena prirodnog gasa od 1. avgusta biće uvećana u proseku devet odsto“, navedeno je u saopštenju, koje prenosi agencija Beta.

Dodaje se da je obaveštenje o promeni cene Srbijagas objavilo 1. jula na Internet stranici, a da je saglasnost Agencije za energetiku Srbije objavljena na sajtu Agencije istog dana.

Takođe, cena nafte je u padu, barel je oko 100 dolara, što je 15 odsto manje nego prošle sedmice, dok je cena gasa zadržala visok nivo i premašuje 1.700 dolara, a struja sve skuplja. A da energetska kriza ne popušta potvrđuje i činjenica da se Brisel ne odriče ni gasa, ni nuklearki – to je zelena energija – potvrdio je i Evropski parlament.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da se ulažu veliki napori da naša zemlja pregura zimu, a najviše problema ima sa obezbeđivanjem goriva. Energetska situacija u Evropi sve je teža. Tržište gasa je nepredvidivo i po ceni i po pitanju snabdevanja, a i prema oceni Vučića biće i višestruko skuplji nego sada, pa moramo na vreme da se obezbedimo, prenosi agencija Beta.

„Primera radi, cena od 4.000 dolara za četiri meseca tokom zime, to je prosečno po 15 miliona kubnih metara gasa, što je šest milijardi evra. Dakle, skoro polovina budžeta Republike Srbije je potrebna za kupovinu samo za četiri meseca gasa po berzanskim cenama, a pritom su to smanjena očekivanja koliko će stvarna cena gasa da bude. Zato vam govorim o ludilu koje nas čeka“, upozorio je predsednik Srbije.

JP SRBIJAGAS NOVI SAD

Bulevar oslobođenja 69, 21000 Novi Sad , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.032.766.917,75 (2021)
Broj zaposlenih:
941 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...