EU ODBILA DA POMOGNE CRNOJ GORI U VRAĆANJU DUGA KINEZIMA:

Ne otplaćujemo kredite od trećih zemalja

BiznisEUInfrastrukturaRegionSvetVesti

12.4.2021 16:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ne otplaćujemo kredite od trećih zemalja Ne otplaćujemo kredite od trećih zemalja
Evropska unija ima instrumente da pomogne Crnoj Gori u infrastrukturnim ulaganjima, ali to ne znači da će evropske institucije preuzeti obavezu da otplate dugove... Ne otplaćujemo kredite od trećih zemalja

Evropska unija ima instrumente da pomogne Crnoj Gori u infrastrukturnim ulaganjima, ali to ne znači da će evropske institucije preuzeti obavezu da otplate dugove koje je država preuzela. “EU ne otplaćuje kredite od trećih lica“, saoštio je Brisel u ponedeljak povodom poziva Podgorice za pomoć u otplati duga kineskoj kompaniji CRBC na ime izgradnje deonice autoputa od Bara do Boljara.

“Crna Gora dovoljno je mala da EU odluči da joj pomogne u refinansiranju te pozajmice. To će za Uniju biti mala, ali laka pobeda“, izjavio je prethodno za Financial Times ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić. Reč je o 809 miliona dolara kredita, koje je Crna Gora pozajmila od kineske EXIM banke, a čija otplata glavnice treba da počne sredinom tekuće godine. Spajić je ocenio da će reagovanje Brisela na zahtev Podgorice biti mnogo više od otplate duga Kinezima.

Portparolka EU Ana Pisonero potvrdila je da su evropske institucije predstavile “konkretne instrumente” za podršku velikim infrastrukturnim ulaganjima u regionu. Prema njenim rečima, ekonomski i investicioni plan pomoći će da se iskoriste sredstva od drugih javnih i privatnih investitora, uključujući i Evropsku investicionu banku pod veoma povoljnim uslovima.

“Podrška EU održivim investicijama doprineće cilju Crne Gore da osigura održivost svog javnog duga, što je takođe ključno u kontekstu njenog procesa pristupanja. EU ne otplaćuje kredite od trećih lica“, navela je Pisonero, prenosi Radio Slobodna Evropa. Osvrćući se na dugovanja iz takozvanih trećih strana Pisonero je rekla da je svaka zemlja slobodna da utvrdi svoje investicione ciljeve.

Portparol EU, Peter Stano je na konferenciji za novinare potvrdio da postoji zabrinutost evropskh institucija kada su u pitanju krediti koje je Crna Gora preuzela od kineskih banaka. “EU je zabrinuta zbog socio-ekonomskih i finansijskih efekata koje neka kineska ulaganja mogu imati u zemlji. Postoji rizik od makroekonomskih disbalansa i zavisnosti od duga”, upozorio je Stano, ponavljajući da EU ne vraća kredite koje zemlje uzimaju iz trećih strana. Evropska unija je još pre dve godine upozoravala na opasnost od kineskih kredita koje je Crna Gora uzela.

Foto: Tanjug

Podsetimo, rok za završetak radova na autoputu istekao je 30. septembra 2020. godine, a nadležni organi Crne Gore tvrde da CRBC nema pravo na opravdano produženje roka i dodatna plaćanja. Kinezi su zahtev za novim rokom i dodatnim plaćanjem dostavili još dolaskom nove crnogorske vlade, početkom decembra 2020. Za završetak radova potrebno je još 127,6 miliona evra.

Prvobitni rok za završetak radova prošao je 2019. a nekoliko puta je odlagan. Do sada je završeno oko 93 odsto radova na izgradnji prve deonice auto-puta, a prema poslednjim procenama se očekuje da bi oni mogli biti završeni krajem 2021. godine.

Prema navodima Pobjede, ministar Spajić saopštio je u petak da je crnogorska vlada prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve deonice auto-puta, koji je isticao ove nedelje.  On je rekao da je na taj način izbegnut veliki trošak iz budžeta ili novo zaduženje od oko 128 miliona evra. Spajić je istakao da je vlada ispravila još jednu grešku bivše vlasti, koja je 2019. produžila rok za izgradnju auto-puta, ali ne i rok za povlačenje sredstava iz ugovora o kreditu kod EXIM banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...