Za plate radnika crnogorskog preduzeća neophodno 150.000 evra mesečno

Ne postoji jasan poslovni plan u vezi sa preuzimanjem Željezare Nikšić

BiznisPoslovanjeRegionVesti

17.8.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ne postoji jasan poslovni plan u vezi sa preuzimanjem Željezare Nikšić Ne postoji jasan poslovni plan u vezi sa preuzimanjem Željezare Nikšić
Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) nisu precizno objasnili koji je poslovni interes te kompanije da kupi Željezaru Nikšić i da li je spremna da... Ne postoji jasan poslovni plan u vezi sa preuzimanjem Željezare Nikšić

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) nisu precizno objasnili koji je poslovni interes te kompanije da kupi Željezaru Nikšić i da li je spremna da svojim novcem finansira kupovinu fabrike i izmiruje obaveze prema radnicima ili očekuje pomoć države, pišu Vijesti.

Premijer Dritan Abazović je, nakon sastanka sa predstavnicima EPCG, Opštine Nikšić i ministrom finansija, novinarima saopštio da je vlada dala saglasnost državnoj energetskoj kompaniji da otpočne pregovore sa turskom Tosyali grupom o kupovini nekadašnjeg nikšićkog giganta koji se bavi proizvodnjom i preradom čelika, te da mu je “iznet realni biznis plan i nešto što bi moglo da se izvede u narednom periodu”.

Crnogorski nezavisni dnevnik Vijesti je od EPCG tražio i odgovore na pitanja koliko bi radnika železare preuzela energetska kompanija, koliko novca je na mjesečnom nivou potrebno za njihove bruto zarade i šta bi tačno podrazumevao model preuzimanja fabrike. Iz novinske kuće su postavili pitanja i do kada bi EPCG mogla da preuzme fabriku i pokrene proizvodnju, da li imaju pismenu saglasnost Vlade Crne Gore da uđu u posao kupovine fabrike, kao i da li preuzimanje fabrike uključuje investicije u nju i koje, prenosi agencija Mina.

Iz energetske kompanije su podsetili da je Đukanović prisustvovao sastanku na kome se razgovaralo o modelima rešavanja problema u vezi sa statusom Željezare Nikšić.

„Po odobrenju vlade, kao predstavnika većinskog akcionara, EPCG će otpočeti proces razgovora sa kompanijom Toscelik. Što se tiče pitanja koja se odnose na dalje korake, u ovom trenutku ne možemo reći ništa specifično, jer novina u tom pogledu nema. Razume se da će EPCG, na tonu sastanka sa predsednikom vlade, prvo sagledati stanje u kome se nalazi Željezara, ko bi se dalje, kroz razgovore sa aktuelnim vlasnikom, videlo kakve su mogućnosti za investiranje“, odgovorili su iz EPCG.

Oni su dodali da će blagovremeno obaveštavati javnost o svim svojim poslovnim potezima, naročito ako dođe do bilo kakvih promena u pogledu statusa kompanije u rešavanju problema koji se odnosi na Željezaru Nikšić.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, za isplate plata radnika željezare u bruto iznosu na mesečnom nivou je potrebno 150.000 evra. Radnici trenutno primaju 90 odsto zarade, a turski vlasnik im je početkom juna saopštio da će u naredna tri meseca, odnosno do 1. septembra svi ostati bez posla, da ne može da im isplaćuje 90 odsto zarade i da će zadržati samo 25 radnika iz uprave.

Vlasnik kompanije Neksan Miodrag Davidović, koji pregovara o kupovini nikšićke železare, izjavio je prošle nedelje da su ga predstavnici Tosyali grupe obavestili da pregovore u kupovini ovog preduzeća mogu nastaviti 22. avgusta. On je rekao da nije dobio odgovore iz ministarstava u vezi sa njegovim zahtevom da mu se omogući izgradnja vetro i solarnih elektrana za budući rad Željezare, da se vrati pravo te kompanije na korišćenje voda iz Liverovića i krečane na kamenolomu Budoš, kao i da sve to otežava njegovu nameru da preuzme fabriku i ponovo pokrene proizvodnju.

Davidović je naveo da je nastavak pregovora nemoguć bez odgovora države na ta pitanja i dodao da ne traži od države nijedan evro učešća u kupovini Željezare, niti subvencije za struju.

Davidović je turskoj kompaniji za fabriku ponudio 15,1 milion evra, odnosno iznos za koji je Tosyali grupa otkupila fabriku od stečajne uprave 2012. godine uz obećanje da će za tri godine uložiti 35 miliona evra i zaposliti do 550 radnika, što se nije desilo.

Turska kompanija traži 20 miliona evra da izađe iz fabrike.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma ranije su naveli da turski investitor nije ispunio obaveze. Na pitanje koje su sankcije predviđene i da li će one biti sprovedene zbog neispunjenja ugovora, iz tog vladinog resora su naveli da će, imajući u vidu da je investicioni ugovor između crnogorske vlade i kompanije Toscelik istekao u junu 2017. godine, ministarstvo će u narednom periodu pažljivo sagledati sve pravne činjenice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...