Pored geopolitičkih, umešali se i nepovoljni meteorološki faktori

Ne posustaje rast cena nafte

SvetVesti

7.2.2022 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ne posustaje rast cena nafte Ne posustaje rast cena nafte
Na svetskim tržištima cene nafte su porasle i prošle nedelje, sedme zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od sedam godina, što... Ne posustaje rast cena nafte

Na svetskim tržištima cene nafte su porasle i prošle nedelje, sedme zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od sedam godina, što je posledica geopolitičkih napetosti i ledene oluje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 3,6 odsto, na 93,27 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 odsto, na 92,31 dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U petak su cene nafte u jednom trenutku bile i više, dosegnuvši nove najviše nivoe od oktobra 2014. godine, jer je trgovce uzbunila ledena oluja u SAD, koja je ostavila bez struje više od 200.000 Amerikanaca i podstakla strah da bi, potraje li, mogla ozbiljno naškoditi proizvodnji u Teksasu i time dodatno pogoršati problem nedovoljne ponude na svetskim tržištima.

“Ovaj skok cena podstaklo je zahlađenje u Teksasu, što je izazvalo strahovanja od prekida proizvodnje u Permskom bazenu, najvećem području američke proizvodnje iz škriljaca”, rekao je analitičar u Commerzbank, Karsten Frič (Carsten Fritsch).

Podršku cenama pružaju i napetosti u odnosima između Rusije, drugog proizvođača nafte u svetu, i Zapada zbog Ukrajine. Ulagači se već neko vreme plaše poremećaja u snabdevanju Evrope energentima iz Rusije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom odlučili su i u martu da povećaju proizvodnju samo 400.000 barela dnevno, uprkos pozivima iz najvećih potrošača da znatnije povećaju proizvodnju.

Neke članice grupe OPEC+ ionako ne uspevaju da ispune sadašnje kvote, zbog nedovoljnih ulaganja i zakasnelih radova na održavanju objekata. Tako je Irak, drugi po veličini proizvođač nafte u OPEC, u januaru proizvodio znatno manje od dodeljene kvote u okviru OPEC+, pokazali su u podaci državne trgovačke kuće SOMO.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, od početka ove godine cene nafte su porasle za oko oko 20 odsto.

Neki analitičari smatraju da će zbog jačanja potražnje, a nedovoljne ponude cena barela uskoro dostići nivo od 100 dolara.

Međutim, neki smatraju da bi uskoro mogao biti prekinut trend rasta cena. „Rast cena barela na nivo od 100 američkih dolara ne može se kratkoročno isključiti, no dosta je pritisaka na pad cena, uključujući uticaj širenja omikron varijante korona virusa na slabljenje potražnje, zabrinutosti zbog usporavanja rasta nacionalnih ekonomija i moguću korekciju na finansijskim tržištima jer centralne banke zaoštravaju monetarnu politiku zbog visoke inflacije”, kazao je direktor u firmi Rystad Energy, Bjornar Tonhogen (Bjornar Tonhaugen), prenosi Mina.

  • STEFAN

    7.2.2022 #1 Author

    Nije ni cudo kada sve poskupljuje

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    7.2.2022 #2 Author

    cena nafte diktira sve ostalo, zato nije dobro da se povećava puno i često
    ostali proizvodi jednom kada poskupe retko se veacaju na staro kada cena barela padne

    Odgovori

  • IRINA

    7.2.2022 #3 Author

    Nažalost ove vesti nisu dobre uticaće i na kompletnu međunarodnu ekonomiju

    Odgovori

  • Maša

    7.2.2022 #4 Author

    Ovo vec nije dobro!

    Odgovori

  • FLAME

    7.2.2022 #5 Author

    Nafta će morati uskoro da padne jer prosto oscilira uvek, tako će biti i sada. Samo je pitanje momenta.

    Odgovori

  • Milovan94

    7.2.2022 #6 Author

    Teško da će se skoro zaustaviti.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #7 Author

    Obzirom na geopolitičku situaciju smatram da skok cene nafte nikome neće doneti dobro, samo će pasti potreba za istom.

    Odgovori

  • Lelica

    8.2.2022 #8 Author

    Pa nece prestati,sve cene skacu.

    Odgovori

  • JOVANA

    8.2.2022 #9 Author

    Sve cene skaču, ništa novo..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...